Počasí dnes20 °C, zítra24 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Petřínská rozhledna se rozzářila na podporu Izraele. Do Prahy měl přijet jeho premiér

Nejvyšší čeští ústavní činitelé a další politici vládních i opozičních stran odsoudili rozsáhlý raketový i pozemní útok na Izrael, který v sobotu ráno zahájili palestinští radikálové z hnutí Hamás. Zdůraznili, že Izrael se může spolehnout na podporu České republiky, a podpořili jeho úsilí se bránit. Kvůli situaci v Izraeli bylo zrušeno společné jednání české a izraelské vlády, kterého se měl v pondělí v Praze zúčastnit i premiér Benjamin Netanjahu. Česká diplomacie ani cestovní kanceláře do této doby nemají informace o tom, že by mezi zraněnými či oběťmi útoků byli Češi pobývající v Izraeli. Česká policie přijala preventivní opatření k vyšší ochraně židovských objektů a kulturních památek v zemi. Petřínská rozhledna se rozzářila v barvách Izraele.

V Praze se mělo uskutečnit společné jednání české a izraelské vlády

Prezident Petr Pavel v prohlášení uvedl, že útok Hamásu z Pásmu Gazy je odsouzeníhodný teroristický čin vůči Státu Izrael a civilnímu obyvatelstvu. Raketové útoky a pronikání komand Hamásu na území Izraele podle něj na dlouhou dobu zablokuje jakékoliv snahy o mírové řešení palestinsko-izraelského konfliktu.

Útoky palestinských ozbrojenců na Izrael odsoudil i premiér Petr Fiala (ODS) a jeho předchůdce v čele vlády Andrej Babiš (ANO). „Myslím na nevinné oběti násilí a přeji izraelským přátelům co nejrychlejší zvládnutí situace a naplnění jejich ambicí žít v míru a bezpečí. Česká republika v tomto úsilí vždy plně stála a bude stát za Izraelem," napsal na síti X Fiala. Babiš uvedl, že odsuzuje zákeřné a podlé útoky palestinských teroristů a podpořil Izrael. "Věřím, že po těchto strašných událostech si velká část západního světa uvědomí, co podporou Palestiny způsobuje," sdělil expremiér.

Ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) uvedl, že je znechucen teroristickými útoky na Izrael a odsoudil „takové barbarské chování“. Praha jako důkaz solidarity s oběťmi útoku a podpory obyvatelům Izraele večer nasvítí Petřínskou rozhlednu v izraelských, tedy modro-bílých barvách. Českým politikům i občanům za vyjádření podpory poděkovalo na síti X izraelské velvyslanectví v Praze.

Kvůli útokům na Izrael se v pondělí neuskuteční společné jednání české a izraelské vlády v Praze. Zástupci obou kabinetů měli jednat o aktuálních problémech i spolupráci obou zemí. Netanjahua měl na Pražském hradě přijmout prezident Pavel, v programu měl šéf izraelské vlády i jednání v obou komorách Parlamentu.

Zástupci pěti iniciativ a hnutí svolali proti plánovanému pondělnímu jednání české a izraelské vlády na nedělní odpoledne demonstraci na pražské náměstí Jana Palacha. Jejich zástupce Zdeněk Jehlička řekl, že protest se uskuteční a jeho účastníci se vyjádří k aktuálním událostem. Odpovědnost za nynější vývoj podle iniciativ nese izraelská armáda a Izrael samotný.

Policisté dlouhodobě střeží izraelské velvyslanectví v Praze

Policie se kvůli teroristickým útokům vůči Izraeli rozhodla přijmout preventivní opatření, která mají zvýšit ochranu židovských objektů a kulturních památek v Česku. Informace o aktuální hrozbě na českém území ale nemá. Policisté dlouhodobě střeží nejen izraelské velvyslanectví v Praze, ale například i Španělskou synagogu nebo památník v Terezíně na Litoměřicku.

V Izraeli je momentálně asi stovka českých občanů, kteří se zaregistrovali do systému ministerstva zahraničí. Měli by být v bezpečí, mezi zraněnými a oběťmi útoku podle dosavadních informací diplomatů čeští občané nejsou. V pořádku jsou i všichni pracovníci českého velvyslanectví. Také zhruba 200 Čechů, kteří jsou nyní v Izraeli s cestovní kanceláří, je v pořádku, řekl ČTK místopředseda Asociace cestovních kanceláří ČR Jan Papež. V bezpečí jsou podle informací ministerstva zahraničí i Češi, kteří do této země vyrazili po vlastní ose, dodal. Jejich počet nezná.

Česká ambasáda vyzvala Čechy v Izraeli, ať dbají instrukcí úřadů a v případě návratu sledují možné rušení letů. Letiště Václava Havla v Praze zatím žádné zrušené lety neeviduje. Nejbližší odlet do Tel Avivu z Prahy je plánovaný na sobotních 23:45, přílety pak na neděli, uvedla mluvčí pražského letiště Klára Divíšková. Letecké spojení s Izraelem funguje, takže není problém odcestovat, upozornil Papež.

Bezpečnostní analytik Josef Kraus z Masarykovy univerzity v Brně uvedl, že Hamás musel útok na izraelské území plánovat měsíce, přesto dokázal Izraelce překvapit a ozbrojenci relativně snadno překonali hranici mezi Pásmem Gazy a Izraelem. „Je to ohromný šok, který bude izraelský stát a bezpečnostní aparát dlouho zpracovávat," řekl ČTK. Překvapivý a masivní útok palestinských radikálů na Izrael je podle analytičky Ireny Kalhousové z Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy vítězstvím hnutí Hamás. Je selháním izraelských zpravodajců i celého systému v čele s premiérem Netanjahuem, uvedla na síti X. Podle ní může skončit odstoupením předsedy izraelské vlády podobně, jako tomu bylo před 50 lety po takzvané jomkipurské válce.

Hodnocení článku je 24 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Jan Chabr

Štítky Izrael, Palestina, vláda, policie, Pásmo Gazy, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Petřínská rozhledna se rozzářila na podporu Izraele. Do Prahy měl přijet jeho premiér  |  Politika  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.