Počasí dnes20 °C, zítra24 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Praha Sobě chce, aby Pekarová Adamová rozpustila pražskou TOP 09

Praha Sobě se obrátí na předsedkyni TOP 09 Markétu Pekarovou Adamovou s výzvou, aby kvůli informacím médií o roli náměstka pražského primátora Jiřího Pospíšila (TOP 09) v korupční kauze Dozimetr rozpustila pražskou buňku strany. Vedení uskupení se chce také v pondělí sejít se zástupci koaličních Pirátů a STAN a jednat s nimi o podpoře Pospíšilova odvolání z funkce. V případě neúspěchu podpoří svolání mimořádného zastupitelstva navrhované hnutím ANO. Zástupci Prahy Sobě to dnes řekli novinářům. Pospíšil jakékoliv pochybení odmítá.

Podle Zelenky je nemožné, aby Pospíšil zůstal v pozici náměstka primátora

Podnětem k návrhu na Pospíšilova odvolání ze strany Prahy Sobě byl článek Deníku N, odkazující na neveřejný policejní spis. Pospíšil podle něj zorganizoval schůzku zástupců hnutí STAN a TOP 09, kde se setkali jeho bývalý asistent Jiří Fremr s jedním z hlavních obviněných v kauze Dozimetr Michalem Redlem. Podle zástupců Prahy Sobě to znamená, že Pospíšil stál u zrodu korupční skupiny.

„Je nemožné, aby pan Pospíšil zůstal v pozici náměstka primátora hlavního města a je ostuda, že takový člověk nás reprezentuje v Evropském parlamentu," řekl zastupitel Prahy Sobě Pavel Zelenka. Pospíšil je v europarlamentu členek frakce Evropské lidové strany, uskupení proto také vyzve dopisem jejího předsedu Manfreda Webera, aby zvážil, zda reprezentuje její hodnoty.

Pekarová Adamová by podle Prahy Sobě měla rozpustit celou pražskou buňku strany. „Z protokolů je jasné, že právě pražská buňka TOP 09 se aktivně zbavila neúplatných zastupitelů, kterými byli Radek Vondra a Jiří Koubek. Místo, aby se očistili a naopak se zbavili těch, kteří dlouhodobě této straně škodí, tak výsledek byl přesně opačný a výsledek byl, že pražskou TOP 09 zcela ovládnul z našeho pohledu zkompromitovaný Jiří Pospíšil," řekla zastupitelka uskupení Hana Třeštíková.

Praha Sobě vyzvala primátorova náměstka Pospíšila k rezignaci. Ten k odchodu nevidí důvod

Opoziční uskupení Praha Sobě vyzvalo náměstka pražského primátora a europoslance Jiřího Pospíšila (TOP 09) k rezignaci. Důvodem je článek Deníku N, podle kterého Pospíšil v roce 2018 zorganizoval schůzku zástupců hnutí STAN a TOP 09 v Itálii, kde...

Pospíšil tvrdí, že má svědomí čisté

Pospíšil v reakci zopakoval, že má svědomí čisté a neudělal nic nezákonného ani nemorálního... „Rok je kauza prověřována orgány činnými v trestním řízení a opět opakuji, nejsem obviněný ani podezřelý," řekl Jiří Pospíšil. Dodal, že pokud by obviněn byl, okamžitě rezignuje na funkci v radě hlavního města. „Myslím, že pro politiky platí presumpce viny, ale presumpce viny znamená, že jste obviněný, to neznamená, že opozice o vás tvrdí, že jste pachatelem nějakého trestného činu," řekl. Uvedl také, že jeho advokát již poslal Deníku N předžalobní výzvu například kvůli podle něj nepravdivému tvrzení, že vlastnil šifrovaný telefon.

Piráti již dříve uvedli, že pokud bude Pospíšil obviněn v kauze Dozimetr, očekávají jeho okamžitou rezignaci z funkce pražského náměstka. Jeho nominace je však podle nich politickou odpovědností klubu Spolu (ODS, TOP 09, KDU-ČSL). K odstoupení Pospíšila nevidí podle dřívějšího vyjádření důvod ani předseda klubu Spolu Tomáš Portlík (ODS).

Opoziční ANO chce k otázce svolat mimořádné jednání zastupitelstva, začalo k tomu sbírat podpisy nutné třetiny z 65 městských zastupitelů. Čižinský dnes řekl, že Praha Sobě svoje podpisy připojí v případě, že selžou jednání s Piráty a STAN o Pospíšilově odvolání. Podle šéfa pražského ANO Ondřeje Prokopa již podpisy pro svolání mimořádné schůze připojili zastupitelé opozičního SPD. Pospíšil dnes novinářům řekl, že to pro vyjasnění situace také podporuje.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto SPOLU

Štítky Pekarová Adamová, TOP 09, Praha Sobě, Praha, Praha Sobě

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Praha Sobě chce, aby Pekarová Adamová rozpustila pražskou TOP 09  |  Politika  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.