Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

POLITICKÁ KORIDA: Má být zpoplatněn vjezd do centra Prahy?

Zastupitelé Prahy 1 projednali a schválili memorandum o zklidnění dopravy na obou březích Vltavy. Preferovaným řešením je podle radního pro dopravu Prahy 1 Vojtěcha Ryvoly (ANO) iniciování vydání vyhlášky hlavního města Prahy, která na základě zákona o místních poplatcích stanoví poplatek za povolení k vjezdu motorových vozidel do vybraných částí Prahy 1. Jak na návrh reagují zastupitelé magistrátu? Zjišťovali jsme u předsedů politických klubů.

Otázka: Souhlasíte se zpoplatněním vjezdu do centra Prahy, které navrhuje Praha 1?


Odpovědi jsou řazeny podle data a času doručení do redakce.


Praha 1 schválila memorandum o zklidnění dopravy. Chce zpoplatnit vjezd do centra

Zastupitelé Prahy 1 projednali a schválili memorandum o zklidnění dopravy na obou březích Vltavy. Preferovaným řešením je podle radního pro dopravu Prahy 1 Vojtěcha Ryvoly (ANO) iniciování vydání vyhlášky hlavního města Prahy, která na základě...

Patrik Nacher (ANO)

Nesouhlasím. Jsem pro postupné zklidňování dopravy, ale řidičům musíme nabídnout alternativu. V momentě, kdy Praha jako jediné město této velikosti a tohoto významu nemá dokončený ani jeden obchvat, tak mi nepřijde vůči řidičům fér řešit to zpoplatňováním vjezdu do centra místo vyvinutí maximálního úsilí k dokončení obchvatu. Dalším rozměrem je legislativa, která by se musela změnit, protože v této chvíli by finance Praha nemohla vybírat. Je otázkou, jak dlouho by trvalo schválení. Třetím bodem je pak to, že Praha je složena z 57 městských částí. Obávám se, že kdyby se takto rozhodla Praha 1, mohla by se za chvíli podobně rozhodnout Praha 2 a další části, čímž by se vlastně jen přesouval tranzit na jiné území.

Milan Urban (SPD)

Zpoplatnění vjezdu do centra Prahy je nesmysl, který navíc i odporuje legislativě. Celé hlavní město je dle zákona o Praze jedna obec. Praha 1 není obec sama o sobě. Dle zákona je tímto možné pouze zpoplatnit vjezd na hranicích Prahy. Toto je však bez dokončeného Pražského okruhu absurdní a nerealizovatelné. Je jasné, že vláda pětikoalice je principiálně nepřátelská autům, individuální dopravě a motoristům.

Jan Čižinský (Praha Sobě)

Je třeba motivace, aby do historického centra nejezdil zbytečný tranzit. Kdo jen projíždí Prahou, ten by měl použít tunel nebo magistrálu. A okruhy na tom v tomto smyslu v budoucnu vůbec nic nezmění, protože centrum již nyní lze objet. Staré Město a Malá Strana jsou projíždějícími auty ucpané a auta na kolejích blokují tramvaje a zácpy zdržují městské autobusy. Pokud se tramvaje a autobusy MHD přestanou v centru zpožďovat, vydělá na tom celé město.

Kateřina Arnotová (STAN)

Jako klíčový vnímáme názor městské části Praha 1. Zároveň Institut plánování a rozvoje hlavního města Prahy prověřil možnost revitalizace Smetanova nábřeží, která je již v první etapě realizována a druhá etapa je projekčně připravovaná a je podmíněna zklidněním dopravy. Smetanovo nábřeží vnímáme jako jedno z nejcennějších veřejných prostranství, které v Praze máme a s tímto ohledem k němu musíme přistupovat. Za důležité také považujeme komunikaci jakéhokoli zásahu a důkladné projednání se všemi přilehlými městskými částmi, kterých by se omezení mohlo dotknout.

Daniel Mazur (Piráti)

Za klub Pirátů tento záměr podporujeme. Náměstek pro dopravu Zdeněk Hřib (Piráti) nyní vede podrobnou diskuzi v koalici a společně s Prahou 1 o konkrétních opatřeních, které by měly zklidnit dopravu na Malé Straně, na Smetanově nábřeží a v Křižovnické ulici. Shoda je na tom, že opatření by mělo být navrženo dle skutečných dat a nikoliv dojmů. Aktuálně TSK ve spolupráci s Operátor ICT a magistrátem připravuje podrobnou analýzu dopravních dat. Předběžně však lze říct, že dopravní apokalypsa v Praze po podobném opatření určitě nenastane. Nenastala ani při nedávné opravě kolejí na Malé Straně spojené s úplnou uzavírkou Karmelitské. Tranzit se přesunul převážně do tunelů, ostatně kvůli záměru omezení průjezdu Malou Stranou se v roce 2007 začala Blanka stavět.

Tomáš Portlík (ODS)

Pokud bychom uvažovali o zpoplatnění ulic, nikdo nezabrání starostům z jiných městských částí, aby postupovali stejně. Na samotném konci procesu bude naprosto nepřehledný systém zpoplatňování v různých městských částech. Stejně tak modré zóny dříve sloužily jako ochrana centra a kvůli absenci nápadu na dopravní řešeni jsou naprosto nesystémově zaváděny napříč Prahou. Řešeni vidím naopak v systematizaci zón a zavadění nových služeb pro Pražany, jako např. možnost za jeden poplatek cestovat mezi městskými částmi. Ale to je věcí koaličního jednání, a to bych předbíhal, neboť ani zpoplatnění průjezdu v centru jsme na koalici zatím neprobírali.

Ohodnoť článek

Foto Jan Luxík

Štítky politická korida, korida, politika, zastupitelé, doprava, poplatky, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

POLITICKÁ KORIDA: Má být zpoplatněn vjezd do centra Prahy?  |  Politika  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.