Počasí dnes10 °C, zítra15 °C
Úterý 19. března 2024  |  Svátek má Josef
Bez reklam

Praha opět odložila rozhodnutí o přístřešcích pro MHD

Pražští radní podruhé odložili rozhodnutí ohledně pořízení přístřešků pro MHD. Město zvažuje dvě možnosti, tendr na soukromého provozovatele, který by mobiliář pořídil a provozoval, a vlastní nákup. Nyní mobiliář vlastní a provozuje firma JCDecaux, které v polovině příštího roku skončí smlouva a minulé vedení Prahy rozhodlo o jejím neprodloužení. Firma dříve uvedla, že svoje přístřešky začne odmontovávat už letos v létě, Praha se v takovém případě chce bránit u soudu.

JCDecaux mobiliář provozuje na základě smlouvy z roku 1994, městu platí poplatek a může na zastávkách umisťovat reklamu. Minulé vedení Prahy v čele s Adrianou Krnáčovou (ANO) smlouvu označilo za nevýhodnou a rozhodlo o jejím neprodloužení. Zároveň schválilo vypsání koncesního řízení na provozovatele mobiliáře. Příslušná komise však aktuální radě doporučila pořízení přístřešků městem, které by podle radního Jana Chabra (TOP 09) vyšlo i s projektem na zhruba 400 milionů korun.

Skončí spor Prahy a JCDecaux u soudu? Cestující MHD můžou přijít o přístřešky

Soudem a naštvanými cestujícími MHD může skončit spor hlavního města a společnosti JCDecaux. Firma vlastní v tento moment vlastní většinu přístřešků na zastávkách v Praze. Právě magistrát hlavního města se rozhodl za rok a půl končící smlouvu s...

O druhé odložení tisku dnes podle primátora Zdeňka Hřiba (Piráti) požádali radní za STAN Hana Marvanová a Petr Hlubuček. "Budeme se o tom bavit opět příští týden," řekl. Dodal, že Piráti a Praha Sobě jsou pro pořízení mobiliáře městem, protože to dá vedení Prahy možnost lépe kontrolovat množství reklamy na zastávkách než v případě uzavření patnáctiletého kontraktu.

Pokud by město schválilo vlastní nákup, mobiliář by dostaly na starost pravděpodobně dopravní podnik a městská firma Technologie hlavního města Prahy, která se nyní stará zejména o veřejné osvětlení. Následovala by příprava zakázky na zastávky, kterou by ještě muselo schválit zastupitelstvo. Nové přístřešky se mají v každém případě držet podoby, kterou město vybralo v designové soutěži. První z nich se nyní testuje na Palackého náměstí.

Tento navržený postup dříve kritizovali zástupci JCDecaux, podle kterých město nemá potřebné know-how k tomu mobiliář včas vyměnit a zajistit jeho údržbu. Chabr dříve uvedl, že údržbu zastávek by podle jeho představ měla dělat firma, kterou město najde v soutěži pro provoz reklamy. Výhodou podle něj bude to, že tendry budou moci být například pětileté, zatímco v případě koncese by muselo město smlouvu uzavřít na 15 let, aby se to provozovateli ekonomicky vyplatilo.

JCDecaux nedávno uvedla, že začne svoje zastávky odmontovávat už koncem letošního srpna. Zároveň nabídla v případě prodloužení smlouvy o pět let pořízení 300 nových zastávek v designu města k asi 900, které nyní provozuje. Chabr uvedl, že prodloužení smlouvy by bylo v rozporu se zákonem o veřejných zakázkách a že společnost má povinnost zajistit fungování mobiliáře až do skončení kontraktu 30. června 2021. V opačném případě se město obrátí na soud s žádostí o předběžné opatření, které by firmě v demontáži zabránilo, řekl.

Vedení Prahy bude rozhodovat, jak zajistí přístřešky MHD. Chce do nich investovat přes 300 milionů

Pražští radní by měli v pondělí rozhodnout o tom, jak pořídí přístřešků pro MHD poté, co skončí smlouva na provoz těch stávajících firmě JCDecaux. Vedení města si podle návrhu usnesení přístřešky za 325 milionů korun koupí samo. Doporučila to...

V případě vyhlášení koncesního řízení se do něj podle informací kromě JCDecaux plánují přihlásit také firmy BigBoard, euroAWK a Clear Channel Outdoor. Posledně zmíněná firma, která zatím na českém trhu nepůsobí, minulý týden uvedla, že je ochotna v případě úspěchu v tendru přístřešky pořídit a ihned převést do majetku města. Podle firmy by to znamenalo kombinaci výhod obou zvažovaných modelů. Mluvčí Pavlína Stránská uvedla, že skupina BigBoard je připravena postupovat stejně.

Autoři | Foto facebook.com

Štítky ČR, správa, MHD, reklama, Praha, JCDecaux, přístřešek, nábytek, Jan Chabr, Česká pirátská strana, Adriana Krnáčová, ANO 2011, BigBoard Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Praha opět odložila rozhodnutí o přístřešcích pro MHD  |  Politika  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.