Počasí dnes7 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

POLITICKÁ KORIDA: Jak vnímáte nové složení pražské rady? Odpovídají zastupitelé

Na jednání pražského zastupitelstva bylo ve čtvrtek 16. února 2023 odhlasováno nové složení Rady hlavního města Prahy. V ní obsadila pět pozic koalice Spolu pro Prahu, čtyři Piráti a dvě hnutí STAN. Členů jednotlivých koaličních klubů jsme se ptali, jak novou pražskou radu vnímají. Jsou s ní spokojeni, nebo ne? Kde vidí rezervy a hrozby? Odpovídají zastupitelé.

Nové složení Rady hlavního města Prahy:

Pět pozic v pražské radě obsadila koalice Spolu pro Prahu. Bohuslav Svoboda (ODS) má v gesci bezpečnost, energetiku a zahraniční vztahy. Členem rady, který má v gesci finance, rozpočet, fondy a podporu podnikání, je Zdeněk Kovářík (ODS). Náměstkyní primátora pro sociální věci, bydlení a zdravotnictví je nově Alexandra Udženija (ODS). Náměstkem pro kulturu, cestovní ruch, památkovou péči, výstavnictví a animal welfare je Jiří Pospíšil (TOP 09). Členem rady, který má v gesci infrastrukturu, je Michal Hroza (TOP 09).

Čtyři místa obsadili Piráti. Prvním náměstkem primátora pro dopravu je Zdeněk Hřib (Piráti). Členem rady, který má v gesci majetek, transparentnost a legislativu, se stal Adam Zábranský (Piráti). Daniel Mazur (Piráti) je členem rady a má na starost ICT, Smart City, vědu, výzkum a inovace. Náměstkyní primátora pro životní prostředí a klimatický plán byla zvolena Jana Komrsková (Piráti).

Dvě pozice obsadilo hnutí STAN. Náměstkem primátora pro územní a strategický rozvoj je Petr Hlaváček (STAN) a členem rady, který má v gesci školství, sport a volný čas, se stal Antonín Klecanda (STAN).

Otázka: Jste spokojeni s novým složením Rady hlavního města Prahy?


Odpovědi jsou řazeny podle data a času doručení do redakce.


Na pražském magistrátu dnes pokračuje zasedání zastupitelstva, které už bylo dvakrát přerušeno. Po třech hodinách od jeho zahájení byl primátorem podle očekávání zvolen Bohuslav Svoboda. Na řadu pak přišla volba dalších členů vedení hlavního města.

Kateřina Arnotová (STAN)

Jednání o nové koalici skončila po dlouhé době ale s výsledkem, který jsme preferovali a prosazovali od jejich začátku. Nová koalice kopíruje složení vlády a tím umožňuje užší spolupráci na obou úrovních. Věříme, že tato propojenost přinese hlavnímu městu efektivnější řešení problémů a pomůže mu v rychlejším naplňování jeho projektů a cílů. V nové radě navážeme na minulé úspěšné období v oblasti územního rozvoje, zaměříme se na schválení Metropolitního plánu a na zahájené významné investice. Nová gesce školství nám umožní věnovat se problematice nedostatečného počtu míst na středních školách nebo plánování investic do školské vybavenosti v městských částech i hlavním městě.

Jan Čižinský (Praha Sobě)

V Praze byla zvolena ospalá rada, za jejíž některé členy se bohužel mohou Pražané akorát tak stydět. Čtvrtinový primátor Svoboda, který se Praze je schopen věnovat jen šest dní v měsíci. Asociální radní Udženija má mít na starosti sociální věci a bydlení a přitom ve své Praze 2, kde je starostkou, udržuje 444 prázdných neobsazených bytů. Radním pro finance je Zdeněk Kovářík a ten stál před dvaceti lety na začátku zašantročení koupaliště Džbán do rukou investora z ODS. A Pak Jiří Pospíšil, politik, který jezdil s mafiány z Dozimetru na dovolenou a pak o tom veřejně lhal. Největší obavu ale mám ze stagnace města, protože jednotliví radní mají navzájem zcela nekompatibilní názory.

Patrik Nacher (ANO)

My jsme svůj názor dali najevo už hlasováním. Primátora Svobodu jsme podpořili, protože jsme konzistentní a neměníme svoje stanovisko jen v závislosti na tom, zda jsme v potenciální koalici nebo v ryzí opozici. Pokud jde o zbytek rady, ten jsme nepodpořili a odešli jsme ze sálu. Některé členy bychom asi podpořili, ale ne všichni. U některých bychom se zdrželi, u některých bychom byli proti, proto jsme našli tento elegantní způsob, jak vyjádřit názor na tuto koalici. Koalice by měly vznikat na základě programové shody a personálního souznění, nikoliv na základě kopírování koalic z jiných míst České republiky.

Milan Urban (SPD)

My jsme hlasovali proti, svítili jsme červeně. Podle nás je koaliční smlouva nešťastná kombinace a uvidíme, jak dlouho to vydrží. ODS v ní hraje totálně druhé housle, ti se vlastně sami pohřbili. Pokud Pražané doufali, že se vyřeší problémy, které se prohlubovaly za vlády Pirátů, Prahy Sobě a Spojených sil pro Prahu, tak bude malá šance na jejich napravení. Tím, že je v radě poměr šesti zástupců Pirátů a STAN proti pěti zástupcům Spolu, tak jde o to, jakým způsobem může dojít ke korekci toho, co se poslední čtyři roky v Praze nedělalo úplně ideálním způsobem.

Bohuslav Svoboda (ODS)

Preferovali jsme koalici na „vládním půdorysu“. Upřednostnili jsme proto zájem Prahy před stranickými zájmy a vzdali se většiny v radě a koaličním partnerům nabídli gesce, které jsme sami chtěli vykonávat, například dopravu. Dlouhá doba vyjednávání má přesto jedno pozitivum, totiž že přispěla ke vzájemnému programovému poznání a porozumění vč. obroušení jistých, řekl bych, osobních hran. Složení rady je z definice kompromisem, její sestavu nicméně vnímám za nejlepší možnou a jsem přesvědčený, že bude fungovat jako tým profesionálů, jimž leží na srdci blaho naší metropole.

Daniel Mazur (Piráti)

Není žádným tajemstvím, že jsme se my, Piráti, snažili rozšířit koalici na vládním půdorysu také o účast Prahy Sobě. Dávalo by to smysl především s ohledem na kontinuitu práce započaté v minulém období. Bohužel, nepodařilo se nám to prosadit. První férová nabídka od Spolu dorazila až v lednu a následné vyjednávání trvalo už jen 17 dní. Lednová nabídka pro Piráty konečně reflektovala i velmi dobrý dosažený volební výsledek, bohužel Prahu Sobě ta nabídka nezahrnovala. Klíčové pro nás v tom okamžiku bylo rozhodnutí hnutí STAN, které další snahu o širší koalici označilo jako “mimo mísu”. Po téhle stránce tedy úplně spokojený nejsem. Piráti se ale jednoznačně ukázali jako výborní vyjednavači. Mají nyní na starosti 4 oblasti v radě se silnými pravomocemi. Zároveň pokud jde o personální naplnění rady, pak nad rámec vyloučení trestně stíhaných osob z účasti v radě jako zásadní priority Pirátů, jsou personální nominace výhradní odpovědností jednotlivých koaličních klubů. Poslanci a starostové mezi námi v zastupitelstvu teprve ukážou, jakou je pro ně Praha prioritou. Kvituji nicméně, že má naprostá většina z nás doložený profesní nebo politický vztah ke gescím, kterých se ujímáme. Je naděje, že dokážeme dělat pro naši Prahu, tolik, kolik potřebuje.

Ohodnoť článek

Foto Tran Anh Tuan

Štítky politická korida, korida, politika, zastupitelé, Rada hlavního města Prahy, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

POLITICKÁ KORIDA: Jak vnímáte nové složení pražské rady? Odpovídají zastupitelé  |  Politika  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.