Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

POLITICKÁ KORIDA: Zvládla Praha migrační vlnu z Ukrajiny? Odpovídají zastupitelé

Hlavní město vyzvalo vládu České republiky, aby pro případ příchodu dalších uprchlíků z Ukrajiny připravila plán pro jejich přerozdělení. Praha by tedy chtěla být připravena na případnou druhou vlnu lidí, kteří by uprchli z Ukrajiny, kvůli probíhajícímu válečnému konfliktu. Primátor Zdeněk Hřib (Piráti) uvedl, že hlavní město je přetížené a ubytovací kapacity jsou vyčerpány. Jak ale Praha zvládla první migrační vlnu? Odpovídají zastupitelé v listopadovém dílu Politické koridy.

Otázka: Jak Praha zvládla uprchlickou vlnu z Ukrajiny?


Odpovědi jsou řazeny podle data a času doručení do redakce.


Praha chce po státu plán pro možnou novou migrační vlnu

Hlavní město vyzvalo vládu České republiky, aby pro případ příchodu dalších uprchlíků z Ukrajiny připravila plán pro jejich přerozdělení. Praha je podle primátora Zdeňka Hřiba přetížená a ubytovací kapacity jsou vyčerpány.

Kateřina Arnotová (STAN)

Myslím si, že se hlavní město postavilo k řešení krize v souvislosti s uprchlickou krizí z Ukrajiny napadené ruským agresorem rychle a efektivně. Zareagovalo okamžitě na příliv uprchlíků, začal fungovat krizový štáb, zřídilo se Krajské asistenční centrum pomoci Ukrajině, kam přicházeli lidé žádat o pomoc a podporu hned od začátku krize a kde měli možnost si na jednom místě vyřídit potřebné dokumenty a formality. Praha neskončila jen vyřešením aktuální krize na jaře letošního roku, ale přijala i strategii pro budoucí vývoj a následnou péči o uprchlíky, která se týká jejich vzdělávání, péče o zdraví, bydlení a ochrany dětí. Pomoc byla rychlá a tím i účinná.

Daniel Mazur (Piráti)

Krizové řízení města probíhalo na hranici sil lidí v těchto složkách i dobrovolníků. Výsledkem ale bylo zvládnutí všech vln důstojně až skvěle a všem za to patří náš velký a upřímný dík. Přestože město nemá "za rukou" stovky prázdných bytů, které by mnohdy byly potřeba pro jiné účely. Praha zvládla získávat nové ubytovací kapacity i díky ochotě soukromých subjektů, jak uprchlíci do Prahy přijížděli. Praha potažmo Česká republika si za to vysloužila také ocenění Úřadu vysokého komisaře pro uprchlíky při Spojených národech, který označil pražské krajské asistenční centrum jako standard světové kvality. Ruské útoky na Ukrajinu ale nekončí ani dnes, proto se Praha připravuje na další příliv uprchlíků. Zároveň v Praze poskytujeme přístřeší zdaleka nejvíce lidem v porovnání s ostatními kraji, opakovaně proto apelujeme na vládu, aby pomáhala motivovat příchozí k rovnoměrnějšímu rozložení napříč jednotlivými kraji ČR.

Patrik Nacher (ANO)

Byť jsem byl opoziční zastupitel, nebudu kritizovat bývalé a současné vedení hlavního města, protože si troufám říct, že si s tím poradilo dobře i vzhledem k tomu kontextu, že Praha byla pod největším tlakem uprchlíků z Ukrajiny. Úměrně tomu byla opatření dobře zvolena. Kde bych si dovolil kritizovat, to je věc, o které se myslím, že je problémem celé čtyři roky napříč oblastmi, a to je komunikace. V tomto případě komunikace s městskými částmi. Chyběla mi ale také komunikace s vládou, kterou město mohlo včas alarmovat s tím, že Praha je na hranici své kapacity, a neřešit to až ex post.

Jan Čižinský (Praha Sobě)

Díky mnoha obětavým lidem mezi zaměstnanci Prahy, učiteli, sociálními pracovníky, dobrovolníky, neziskovkami i politiky město Praha v této zkoušce obstálo. Ještě je ale třeba umístit do škol přibližně 300 dětí. Není ovšem čas usnout na vavřínech. Zima je tu a s ní další proud uprchlíků způsobený ruskou agresí. Praha musí vytrvat jako spojenec Ukrajiny a umožnit Ukrajincům, aby se ubránili.

Milan Urban (SPD)

Migrační vlna odhalila slabiny, které Praha má a které vznikly za vlády poslední rady. Praha musí v první řadě řešit situaci Pražanů, kteří jsou v sociálně špatné situaci a pak mít kapacity na podobné krizové situace. Nejsou místa ve školkách, školách, sociální systém je na hranici únosnosti, ubytovací kapacity v podstatě nebyly. Uprchlická vlna ukázala, co vlastně Praze chybí a vyšlo to markantně najevo, protože předtím se o tom tak moc nevědělo. Když se objevily rezervy a začala se hledat řešení, kde uprchlíky ubytovat, nabídla se otázka, proč se tím vedení města nezabývalo dřív, aby to dalo k dispozici potřebným Pražanům.


Ze zastupitelského klubu Spolu pro Prahu na dotaz redakce nikdo neodpověděl.

Ohodnoť článek

Foto Zdeněk Hřib

Štítky politická korida, korida, politika, zastupitelé, uprchlíci, Ukrajina, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

POLITICKÁ KORIDA: Zvládla Praha migrační vlnu z Ukrajiny? Odpovídají zastupitelé  |  Politika  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.