V rámci oprav Pražské tržnice a příprav na připojení Štvanické lávky nechalo město za jeden a půl milionu korun zrevitalizovat i sousoší Mužů s býky před hlavním vstupem. Oprava podle restaurátora Jana Brabce přišla na poslední chvíli, hrozilo totiž, že bude poničena statika děl.
„Dohodli jsme se, že nenecháme revitalizaci na poslední místo, až bude celý areál hotov, ale naopak. Že se na ni zaměříme co nejdřív,“ uvedla na tiskové konferenci Hana Třeštíková (Praha Sobě), radní pro kulturu.
Sousoší předalo město do péče Galerie hlavního města na jaře roku 2021. Ta pak pro jeho opravy ve výběrovém řízení vybrala restaurátora Jana Brabce, se kterým úspěšně spolupracuje už několik let.
„Restaurování začalo už minulý rok, bylo rozděleno na dvě etapy. V první došlo k čištění, konsolidaci kamene a odstranění nevhodných doplňků. Ve spodním partiích byly sokly narušeny tak, že musely být nahrazeny novými kamennými doplňky. Ty staré praskaly a odpadaly,“ popsal Brabec.
V druhé etapě, která začala na jaře, pak provedl barevné retuše, restauroval kovové atributy a vyměnil poškozené bloky.
„Sochy jsou složeny ze tří velkých bloků. A všechny dutiny a spáry mezi nimi byly vyplaveny, takže tam zatékalo, zachytávala se tam vegetace a hrozilo, že mrazová destrukce to poškodí mnohem víc, že dokonce poruší statiku díla. Bylo to za pět minut dvanáct,“ informoval Brabec.
Sochám od roku 1895, kdy byly vytvořeny, podle Brabce nikdy nebyla věnována péče. Byly zčernalé se silnými vrstvami krust a nečistot, ulpívaly na nich exhalace z města.
Jak informovala Martina Vidnerová z oddělení správy veřejné plastiky Galerie hl. m. Prahy, restaurování obou soch vyšlo na 1,5 milionu korun.
Sousoší vytvořili roku 1895 sochaři Vincenc Vosmík a Bohuslav Schnirch. Vztahují se k historii tržnice, která tehdy fungovala jako městská jatka. Ta Vosmíkova zobrazuje muže ve staroslovanském oděvu jako pastevce. Pod býkem je pak bedna a snop obilí. Schnirch vyobrazil býka přivázaného k pařezu a muže s kladivem a dýkou připraveného provést oběť.
Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.