Počasí dnes7 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

VIZUALIZACE: Podívejte se, jak bude vypadat nová Vltavská filharmonie

, aktualizováno 17. května 2022, 19:52

Novou budovu filharmonie u stanice metra Vltavská v Holešovicích navrhnou architekti z dánské Bjarke Ingels Group. Dokončena by měla být v roce 2032 a stát by měla přes šest miliard.

Přihlásilo se přes sto uchazečů

Do finále mezinárodní soutěže se dostalo devatenáct návrhů ze 115 přihlášených týmů. Porota pak vybrala pět nejlepších. Český zástupce Petr Hájek Architekti obsadil čtvrté místo.

Podle webu projektu by se mělo začít stavět v roce 2027, hotovo by mělo být podle slov primátora Zdeňka Hřiba (Piráti) o pět let později. Cenu odhadují na 6,1 miliardy korun.

Bude mít tři sály pro různé hudební formy

V budově, která musí splnit požadavky na špičkovou úroveň akustiky, budou tři sály pro různé hudební formy, kreativní hub i zázemí pro umělce.

Vítězný návrh byl od začátku mým favoritem. Přichází s něčím, co v Praze ještě nemáme. Místo bude žít od řeky až po střechu. Terasy filharmonie budou veřejně přístupné přímo z přilehlého náměstí, a tak si budovu bude moct užít opravdu každý, i ten, kdo není fanouškem vážné hudby," napsal Hřib na Twitteru.

Potřebuje Praha novou koncertní halu Vltavské filharmonie? Odpovídají zastupitelé

V rubrice s názvem Politická korida pražské zastupitelské kluby pravidelně konfrontujeme s tématy, která aktuálně hýbou Prahou. V uplynulých dnech pražští zastupitelé potvrdili rozhodnutí o zahájení druhé fáze příprav, které mají směřovat k...

„Vltavská je místo s velkým potenciálem"

„Vltavská je místo s velkým potenciálem. Nachází se v širším centru Prahy, v místě, kde se potkávají Letná s Holešovicemi. Místo spojující pravý břeh Vltavy s levým s provazbou na MHD, automobilovou, vlakovou i lodní dopravu", uvedl na Facebooku náměstek primátora Petr Hlaváček (STAN)

Podle Hlaváčka se k při přípravách soutěže mohla k projektu vyjádřit i veřejnost a zadání tak ovlivnit. „V místě dále proběhl komunitní monitoring, monitoring pohybu a reprezentativní sociologická šetření zaměřená mimo obyvatele Prahy 7 také na všechny Pražany a na časté návštěvníky kulturních akcí,“ dodal.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Bjarke Ingels Group

Štítky architektura, filharmonie, budova, soutěž, Vltavská, Holešovice, Bjarke Ingels Group, Zdeněk Hřib, Praha, Petr Hájek, Petr Hlaváček, Česká pirátská strana, Facebook, Twitter, TOP 09

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VIZUALIZACE: Podívejte se, jak bude vypadat nová Vltavská filharmonie  |  Kultura  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.