Počasí dnes20 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 16. května 2024  |  Svátek má Přemysl
Bez reklam

Opravy Letenského kolotoče finišují. Znovu se roztočí 11. července

Nejstarší dochovaný kolotoč v Evropě na Letné se po letech dočkal rekonstrukce za více než 23 milionů korun a první návštěvníky sveze 11. července k 130letému výročí jeho postavení. Fungovat bude v letní sezoně o víkendech a ve svátky.

Kůže až z Francie

Nejvíc jsem se bál výroby koní, ale se nakonec to podařilo. Nejnáročnější bylo dát dohromady nové kůže. Ty je potřeba odborně stáhnout, aby následně nebyly vidět švy. Když je budete hledat, musíte se podívat na břicho nebo na stranu nohou, kde jsou přiznané,“ uvedl Karel Ksandr, generální ředitel Národního technického muzea, které kolotoč vlastní od roku 2004. Nové kůže pro celkem 19 koní si nechali poslat z Francie, vnitřní části jsou původní. Kromě nich se na plošinu vrátí třeba i rytíři.

Největším problémem byla podle Ksandra vlastní stavba. „Firma, kterou jsme měli původně vysoutěženou, kolotoč spíš zničila, než by mu pomohla. Pak následovalo pět výběrových řízení, do tří z nich se nikdo nepřihlásil,“ řekl. Celková oprava podle něj vyjde na 23,4 milionů korun. 

Konstrukci museli vyzdvihnout

O kolotoč se teď stará restaurátorská firma bratří Kmošků z Litomyšle. „Stavba je specifická tím, že kombinuje různé materiály a různá řemesla. Něco musíme napodobit a něco zhotovit ještě lépe než to původní. Další defekty musíme maskovat takovým způsobem, abychom vyhověli požadavkům památkové péče, ale zároveň z toho nesmíme dělat nový objekt,“ uvedl zhotovitel Jiří Kmošek.

Nejdřív bylo celou konstrukci vyzdvihnout, v některých místech až o 30 centimetrů. Na to vyráběli protézy existujících sloupů. Pak přišla řada na tesařinu. Dobu oprav prodloužil i nedostatek materiálu.

Zbývá nám ještě dokončit instalaci rolet, dokončení schodiště a okolních terénů, klempířské opravy střechy a vrátit zpět věžičku,“ doplnil Kmošek.

Unese i dospělé

Kolotoč bude fungovat jen v letní sezoně, o víkendech a ve svátky. „Je třeba vzít v úvahu, že se jedná o významnou kulturní památku, takže není možné ho dennodenně trénovat, aby vydržel pro budoucí generace,“ vysvětlil Ksandr. Projedou se děti i dospělí, protože atrakce mají nosnost až 120 kilogramů.

Podlahový kolotoč nechal u tesaře Matěje Bílka v roku 1892 postavit Josef Nebeský. Původně stál na Královských Vinohradech, na Letnou ho přesunuli v roce 1894. Původně na byly na točně jen koně a lavice, auta doplnili až ve 30. letech 20. století. Poháněn byl obíhajícím sluhou pod plošinou.

Národní technické muzeum kolotoč zakoupilo od rodiny Kořánovy, která ho získala ve 30. letech.

Ohodnoť článek

Foto Honza Faltus

Štítky Letná, kolotoč, oprava, národní technické muzeum, výročí, Evropa, Francie, Národní technické muzeum v Praze

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Opravy Letenského kolotoče finišují. Znovu se roztočí 11. července  |  Kultura  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.