Počasí dnes9 °C, zítra11 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Před 75 lety se v Praze narodil zpěvák a hudebník Michal Tučný

Před 75 lety, 11. ledna 1947, se narodil populární zpěvák country music Michal Tučný. "Country je vše, co mám rád," tvrdil muž, který byl nekorunovaným králem této hudební odnože v Česku. Během své kariéry prošel skupinami Rangers, Rivals, Greenhorns, Fešáci či Tučňáci a na trůn české country jej pasovaly hity jako Poslední kovboj, Pověste ho vejš, Báječná ženská, Všichni jsou už v Mexiku nebo Snídaně v trávě.

Za lásku ke country může Johny Horton

Tučný se narodil v Praze a odmalička se věnoval hudbě. Chodil do lidové školy umění, zpíval ve sboru, hrál na klavír a na kytaru. Vyučil se prodavačem, ale prošel i mnoha jinými profesemi - dělal pošťáka, skladníka, prodával vánoční kapry. Hlavně ale začal zpívat country.

Zpěvák, jehož hudební publicista Jiří Černý nazval posledním důvěryhodným kovbojem, se do country zamiloval poté, co v roce 1966 slyšel nahrávku amerického zpěváka Johnyho Hortona. „Bylo to country jako vyšitý a já byl ztracenej. V tu chvíli mi bylo jasný, že tohle je moje muzika," vzpomínal Tučný později.

VIDEO: Zpátky do minulosti. První pražský koncert Rolling Stones byl zážitkem i symbolem změn

Nejen obrovský hudební zážitek pro celé generace rockových fanoušků, ale také symbol změn na politické scéně - oboje přineslo první vystoupení legendární britské skupiny Rolling Stones v tehdejším Československu, které se uskutečnilo před 30...

Poslední kovboj provozoval kosmetický salon

Kromě Tučňáků zpíval Tučný také s americkou zpěvačkou Rattlesnake Annie, známou v Čechách jako Anka Chřestýš, se kterou v roce 1982 natočili společné album Anka Chřestýš a Poslední kovboj. Tučný také natočil desku se švédskou skupinou Country Minstrels. Po listopadu 1989 provozoval s manželkou Martou kosmetický salon a country klub.

V posledních letech svého života, které z velké části prožil na chalupě v jihočeských Hošticích, hostoval Tučný s kapelami Weekend a Platan Band a uváděl písničkové pořady v českobudějovickém rádiu.

Před 25 lety zemřel král českého rokenrolu Miki Volek. Jeho tělo našli v bytě po deseti dnech

Miki Volek byl nezpochybňovaným králem českého rokenrolu a i stylem života naplňoval představu o hudební hvězdě. Zpěvák, jehož bezvládné tělo objevili 14. srpna 1996 v holešovickém bytě až zhruba deset dnů po smrti, měl spousty fanynek a...

Michal Tučný zemřel v 48 letech

V březnu 1995 podlehl ve věku 48 let dlouhé nemoci a byl pohřben v Hošticích. Jeho památku si tam fanoušci každoročně připomínali na festivalu Stodola Michala Tučného. Předloni natočila album písní Michala Tučného skupina Jelen a k nahrávce s názvem Půlnoční vlak přichystala sérii koncertů, kam s sebou vzala i Tučného dceru Michaelu.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto repro Youtube

Štítky pop, hudba, lidé, 11. ledna, Michal Tučný, Praha, Česko, Rangers – Plavci, Greenhorns, Mexiko, Snídaně v trávě, Rattlesnake Annie, Jiří Černý, Sametová revoluce

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Před 75 lety se v Praze narodil zpěvák a hudebník Michal Tučný  |  Kultura  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.