Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

VIDEO: Zpátky do minulosti. První pražský koncert Rolling Stones byl zážitkem i symbolem změn

Nejen obrovský hudební zážitek pro celé generace rockových fanoušků, ale také symbol změn na politické scéně - oboje přineslo první vystoupení legendární britské skupiny Rolling Stones v tehdejším Československu, které se uskutečnilo před 30 lety, 18. srpna 1990 na Strahovském stadionu v Praze. Monstrózní koncert, jenž byl součástí evropského turné Urban Jungle, byl tehdy prvním svého druhu na českém území a třetím představením "Stounů" ve východním bloku.

Management kapely údajně s uspořádáním koncertu, jenž se konal pod patronací choti čs. prezidenta Václava Havla Olgy a výtěžek z něj byl určen na její nadaci Výbor dobré vůle, uspěl až po osmiletém snažení. V éře komunismu byli totiž Rolling Stones v Československu jako západní kapela nežádoucí.

"Hi, I'm Mick Jagger. Kameny se valí do Prahy," zval fanoušky roztomilou češtinou na koncert zpěvák a frontman skupiny v oficiálním klipu. Na černooranžových plakátech s typickým vyplazeným jazykem zase nechyběl slogan "Tanks Are Rolling Out, The Stones Are Rolling In" (Tanky odjíždějí, Stouni přijíždějí).

Na Strahov nakonec - i přes na tehdejší dobu vysokou cenu vstupenek ve výši 250 korun - dorazilo téměř 100 tisíc lidí. Koncert přilákal i mnoho cizinců, nechyběl ani velký příznivec kapely Havel, jenž předtím její členy přijal na Pražském hradě.

Fanoušky na očekávaný zážitek naladily předkapely Etc... Vladimíra Mišíka a američtí Dan Reed Network. Slavná pětice Jagger, Keith Richards, Ron Wood, Bill Wyman a Charlie Watts zahájila svoje vystoupení skladbou Start Me Up. Během více než dvou hodin pak "Stouni" kombinovali osvědčené hity jako Honkey Tonk Women, Angie, Brown Sugar, Jumpin ´ Jack Flash či Sympathy for the Devil s písněmi z jejich tehdy aktuálního alba Steel Wheels.

Po závěrečné Satisfaction následoval velkolepý ohňostroj. K nevšednímu zážitku přispěly i obří pódium ve tvaru ropné rafinérie, jež přivezlo 11 kamionů, tři velkoplošné obrazovky či mamutí zvukový park s řadou efektů, díky němuž byla hudba slyšet takřka po celé Praze. Nadšení publika neztlumil ani vydatný déšť, který skrápěl strahovský písek.

Rolling Stones vtrhli na hudební scénu v roce 1962 jako drsnější protipól k "slušňáckým" Beatles a postupně si vybudovali pověst jedné z nejslavnějších rokenrolových skupin všech dob. Kromě hitů, jež vyšly na třech desítkách studiových alb či řadě kompilací, kapelu proslavily i četné skandály včetně oplétaček se zákonem kvůli drogám či osobní hádky.

Na českém území vystoupili "Stouni" celkem šestkrát. Jejich druhý pražský koncert - už bez baskytaristy Wymana, jenž kapelu opustil o rok dřív - zhlédlo v srpnu 1995 na Strahově 130.000 fanoušků, což je pořád rekordní návštěva na koncertě v ČR. Naposledy zahráli Rolling Stones v ČR v rámci svého turné No Filter v roce 2018 v Letňanech před 50.000 návštěvníky.

Autoři | Foto youtube.com

Štítky ČR, Británie, pop, hudba, Rolling Stones, Praha, koncert, The Rolling Stones, hudební skupina, Československo, Východní blok, Václav Havel, Velký strahovský stadion, Mick Jagger, Bill Wyman, představení, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VIDEO: Zpátky do minulosti. První pražský koncert Rolling Stones byl zážitkem i symbolem změn  |  Kultura  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.