Počasí dnes20 °C, zítra24 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Před 25 lety zemřel král českého rokenrolu Miki Volek. Jeho tělo našli v bytě po deseti dnech

Miki Volek byl nezpochybňovaným králem českého rokenrolu a i stylem života naplňoval představu o hudební hvězdě. Zpěvák, jehož bezvládné tělo objevili 14. srpna 1996 v holešovickém bytě až zhruba deset dnů po smrti, měl spousty fanynek a nevyhýbal se alkoholu ani práškům. To vše se ovšem podepsalo na jeho zdraví. Třebaže se vyrojila spousta spekulací o příčinách Volkova úmrtí, z pitvy vyplynulo, že příčinou bylo celkové vysílení organismu.

Idol pražské mládeže

Miki, vlastním jménem Michael, Volek se narodil 21. května 1943 v Uherském Hradišti. Když bylo Mikimu pět let, přestěhovala se jeho rodina do hlavního města, kde jeho otec zastával funkci velitele Hradní stráže. Ten později zemžel jako chodec při dopravní nehodě, údajně opilý pod koly tramvaje. Od té doby Michal vyrůstal jen se svou matkou, která v něm probudila zájem o hudbu.

Od roku 1961 zpíval Miky ve skupině Crazy Boys a rychle se stal jedním z idolů pražské mládeže. Černošsky chraplavý hlas a pokřiky zpoza černých brýlí provázel pohybovými kreacemi a rozhodně tak nezapadal do představy o socialistickém člověku. V roce 1963 nastoupil Miki dobrovolně do psychiatrické léčebny, aby nemusel na vojnu. Kvůli tomu se však Crazy Boys se rozpadli.

Hvězdný návrat z léčebny

Po návratu z léčebny Miky začal hrát s kapelou Olympic, kde začala jeho zlatá éra, tehdy se stal hvězdou srovnávanou s Waldemarem Matuškou, Evou Pilarovou nebo Karlem Gottem. V této době se začaly naplno projevovat jeho sklony k alkoholismu a užívání drog. Těmi si nejdřív pomáhal před velkou trémou, kterou pociťoval před vstupem na pódium.

Neslavný odchod

Po odchodu z Olympiku koncem šedesátých let už nikdy nezářil jako dřív. Přelom sedmdesátých a osmdesátých let znamenal pro Volka konec hudební kariéry. V letech 1976–1979 sice poměrně úspěšně vystupoval s kapelou Transit, celkově však na něj doléhaly následky užívání drog a alkoholu a svou první a jedinou sólovou desku s názvem Miki Volek. Miki Volek? Miki Volek! vydal v roce 1984.

Miki Volek zemřel v srpnu 1996 v bytě ve Veletržní ulici v Praze 7. Pravděpodobnou příčinou smrti bylo krvácení do jícnu jako následek dlouhodobého nadměrného požívání alkoholu, z pitvy však vyplynulo, že příčinou bylo celkové vysílení organismu.. Jeho mrtvé tělo bylo nalezeno 14. srpna a bylo pohřbeno na Olšanském hřbitově.

Hodnocení článku je 82 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto repro YouTube

Štítky pop, hudba, lidé, 14. srpna, Volek, Miki Volek, alkohol, Karel Gott, Waldemar Matuška, Eva Pilarová, Uherské Hradiště, Olympic, Praha, rock and roll

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jaroslava Dluhošová

Až moc mi to připomíná nedávný odchod Jeffa LaBara z Americké skupiny Cinderella. :-(

Neděle, 15. srpna 2021, 03:19Odpovědět

Dana Tlustá

Odkaz na divadelní představení https://www.divadlokladno.cz/cz/divadlo/inscenace-jak-umrit-na-rokenrol-1301

Sobota, 14. srpna 2021, 21:29Odpovědět

Dana Tlustá

Doporučuji navštívit divadlo v Kladně, kde dávají představení: " Jak umřít na rokenrol".

Sobota, 14. srpna 2021, 21:28Odpovědět

Josef Volfík

Pro zájemce lze jen doporučit knihu Nespoutaný život krále rock and rollu. Dále pak film Nesmrtelný život a smrt Mikiho Volka, rokenrolového krále.

Sobota, 14. srpna 2021, 15:33Odpovědět

Gyisdi Civrdoin

Miki Volek by si zasloužil obsáhlejší článek , který by analyzoval jeho zásadní vliv na rozjezd R n R v Československu , autor si toto téma značně zjednodušil ....

Sobota, 14. srpna 2021, 13:59Odpovědět

Před 25 lety zemřel král českého rokenrolu Miki Volek. Jeho tělo našli v bytě po deseti dnech  |  Kultura  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.