Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Sluneční králové jsou na cestě zpět do Egypta. Pojistná hodnota výstavy byla miliarda korun

Za přísných bezpečnostních podmínek a pod ochranou policie včera večer vypravili z Národního muzea (NM) v Praze poslední artefakty z výstavy Sluneční králové. Dva nákladní automobily s bednami za velkého zájmu médií vyjely v doprovodu několika policejních vozů a policistů se samopaly na cestu na letiště do Frankfurtu nad Mohanem a odtud zpět do Egypta. Ještě nikdy nebylo z Egypta do zahraničí zapůjčeno takové množství významných artefaktů jako právě na výstavu Sluneční králové. Její pojistná hodnota byla miliarda korun. Na bezpečný přesun dohlížely nejen bezpečnostní složky Policie ČR a tým kurátorů NM, ale přítomni byli také egyptský kurátor, restaurátor a bezpečnostní doprovod. Přítomen byl i ředitel muzea Michal Lukeš.

Jedna z nejvýznamnějších výstav v historii muzea

Již v předcházejících dnech pod dohledem policie zabalili deset tun sbírkových předmětů, které odvezli do muzeí v Berlíně, Lipsku, Hannoveru, Heidelbergu, Hildesheimu a Frankfurtu nad Mohanem, odkud pocházejí. Včerejší zásilka směřuje do Egyptského muzea v Káhiře a Velkého egyptského muzea v Gíze. Ve Velkém egyptském muzeu bude nyní z těchto předmětů vystaven soubor devíti vápencových soch pocházející z hrobky princezny Šeretnebtej, dcery slunečního krále Niuserrea, a jejích příbuzných. Nejvýznamnější z nich je unikátní socha princezny Šeretnebtej se synem. Další předmět, který je určený pro Velké egyptské muzeum, je oltář pro hodnostáře Sanchuptaha z druhé poloviny Staré říše.

Výstava Sluneční králové byla pro Národní muzeum jednou z nejvýznamnějších ve své historii. Jednalo se o skutečně unikátní projekt světového formátu, který navíc prohloubil pozitivní vztahy mezi Národním muzeem a zahraničními zapůjčiteli,“ sdělil generální ředitel Národního muzea Lukeš.

Soubor 300 exponátů a 120 tisíc návštěvníků

Výstava zahrnovala soubor 300 exponátů včetně 80 předmětů nalezených českou expedicí v archeologické lokalitě Abúsír, kde čeští vědci působí pět desítek let. Za 216 dní, kdy byla otevřena pro veřejnost, ji zhlédlo téměř 120 tisíc návštěvníků. A to přesto, že výstava, kterou připravilo NM společně s Univerzitou Karlovou a Nejvyšší radou pro památky Egypta, byla kvůli protiepidemickým opatřením několikrát uzavřená. Původně měla končit již začátkem února 2021, ale díky vyjednanému prodloužení bylo možné ji navštívit až do konce září letošního roku.

Prodloužení výstavy bylo pro obě strany podstatné i z ekonomického hlediska. Egyptská strana nechtěla po NM žádné zápůjční poplatky, ale obě země se dělí o vstupné. Výstava měla finanční náklady, i když byla zavřená. Uspořádání výstavy česká vláda podpořila před dvěma lety přibližně 50 miliony korun, ministerstvo kultury jako zřizovatel NM tehdy počítalo s tím, že 30 milionů korun by se mělo vrátit na tržbách.

NM podle svého generálního ředitele již nyní jedná a připravuje další významné mezinárodní projekty, které by rádo v následujících letech přivezlo do Prahy. Konkrétně včera zmínil výstavu Země mamutů plánovanou s Ruskem a projekt Baroko připravovaná s Bavorskem.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Národní muzeum

Štítky ČR, Egypt, muzea, Národní muzeum, výstava, Sluneční králové, 5. dynastie, muzeum, Michal Lukeš, Praha, Frankfurt nad Mohanem, Policie České republiky, Velké egyptské muzeum

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Sluneční králové jsou na cestě zpět do Egypta. Pojistná hodnota výstavy byla miliarda korun  |  Kultura  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.