Počasí dnes7 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

V Praze proběhla vernisáž děl Kirilla Postovita. Vystoupil i jeho syn Tim

PR článek

Čelní představitel českého slam poetry a renomovaný básník v jedné osobě Tim Postovit uspořádal 19. července autorské čtení spojené s vernisáží obrazů nejen svého otce Kirilla Postovita. Básník zahájil akci čtením veršů ze své nové sbírky Motýlí pavilon v galerii Katie Feygie Art na pražském Josefově. „Touto akcí jsme chtěli oživit kulturní provoz galerie. Vybrali jsme uměle z celého světa, kteří reprezentují stylovou různorodost místa. Přirozeně k němu mám osobní vztah, proto jsem zde chtěl naši galerijní renesanci pokřtít svými verši,“ uvedl mě do děje Tim. Potom návštěvníkům přečetl krátké pásmo svých veršů a následně se už mohli návštěvníci kochat jednotlivými obrazy.

První pocovidová vernisáž tří malířů

Jak už básník naznačil, akce proběhla k příležitosti první pocovidové vernisáže tří malířů. Prvním z nich je český tvůrce Marcel Jungvirt, který tvoří obrazy zejména v abstraktním klíči a patří k nadějným jménům nejmladší generace českých umělců. Dále si návštěvníci mohli prohlédnout obrazy izraelské malířky Yasny Godovanikové, jejíž doménou je umělecký styl pop-art. Svá díla doposud vystavovala primárně v Izraeli. Posledním umělcem, který se na vernisáži objevil, je akademický sochař a rovněž izraelský malíř Kirill Postovit.

Významný monument instaloval výtvarník i v Terezíně, kde vysochal pomník obětem Holokaustu a sochy „Agla“. Ve svém díle se mimo jiné zabývá tématy života a smrti, což také podchycují některé vystavené obrazy. „Ačkoliv pandemie všechno zastavila, život pokračuje dál, což je důvod se scházet a přijímat umění ve všech možných podobách. To je smyslem i dnešní akce. Ve svých obrazech se snažím zachycovat témata ze stromu života i ze stromu smrti,“ vysvětluje mi smysl obrazů Kirill.

Katie Feygie Art Gallery funguje na Starém městě desátým rokem

Po těchto slovech už si návštěvníci mohli plně vychutnat díla všech vystavených. Ačkoliv šlo o významnou kulturní událost, nebyl pondělní večer v galerii zdaleka prvním svého druhu. Katie Feygie Art Gallery funguje na Starém městě totiž už desátým rokem a lze bez nadsázky říci, že pomáhá spolutvořit kulturně uměleckou vizitku Staré Prahy pro místní i turisty. Během těchto deseti let bylo v galerii provedeno více než 20 výstav, aukcí či literárních večerů. Aby také ne, když díla zde vystavovaných umělců zdobí galerie či privátní kolekce ve více než osmdesáti zemích světa.

„Dlouho jsem nebyl v galerii. Nejvíce se mi zde líbí silně abstraktní díla. Působí na mne silnějším dojmem než obrazy realističtějšího pojetí,“ popsal mi své dojmy jeden z návštěvníků vernisáže, student práv Sufjan. „Nejvíce ze všech vystavovaných děl se mi líbí Postovitovy obrazy. Využívá archaická témata, ale ztvárňuje je moderně," komentuje obrazy básník Jan Rosenthaler, autor sbírky „Kup si vlastní“.

Do galerie, která jako jediná na Starém městě vystavuje mladé umělce z České republiky i zahraničí dorazilo na vernisáž zhruba 30 návštěvníků. Lákadlem Katie Feygie Art pro návštěvníky je i fakt, že vystavuje umělce, jejichž díla najdete z celé České republiky pouze tady. Jako jeden příklad za všechny jmenujme špičku izraelských výtvarníků – Davida Gersteina, který zde bude vystavovat příští rok.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři

Štítky slam poetry, umění, básníci, Praha, vernisáž, Tim Postovit, galerie, malíř, Josefov, renesance, Česko, holokaust, Kirill Postovit, Izrael

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Praze proběhla vernisáž děl Kirilla Postovita. Vystoupil i jeho syn Tim  |  Kultura  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.