Počasí dnes15 °C, zítra20 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Letní shakespearovské slavnosti dnes začnou v zahradě Pražského hradu

Letošní ročník Letních shakespearovských slavností dnes zahájí v Královské zahradě Pražského hradu premiéra hry Bouře v režii autorské dvojice Martin Kukučka a Lukáš Trpišovský (SKUTR). V hlavních rolích se představí David Prachař, Josef Polášek, Marek Daniel, Eliška Křenková, Ondřej Malý, Zdeněk Piškula či Csongor Kassai. Slavnosti budou i v Brně, kde začnou 17. července, Ostravě (19. července) a v Bratislavě (5. července).

Venkovních akcí se může zúčastnit až pět tisíc lidí

Pořadatelé věří, že se Letní shakespearovské slavnosti odehrají v rozsahu, na který jsou diváci zvyklí, i když je budou i letos provázet zpřísněná hygienická opatření. Nyní se může akcí venku účastnit až pět tisíc lidí. Uvnitř budov může být maximálně dva tisíce návštěvníků, přičemž kapacita může být naplněna nejvýše ze 75 procent.

V pražské premiéře se divákům 13. a 14. srpna představí slovenská inscenace největší milostné tragédie všech dob, Romeo a Júlia, kde hlavní role ztvární David Hartl a Mária Schumerová. Na programu slavností nebudou chybět ani Hamlet, Zimní pohádka, Veselé paničky windsorské, Zkrocení zlé ženy nebo Mnoho povyku pro nic. Další pražskou premiérou bude 29. července komedie Sen noci svatojánské v podání Prague Shakespeare Company v režii Guye Robertse v originálním znění s českými titulky.

Stovku divadelních představení loňských Letních shakespearovských slavnosti navštívilo 62 341 diváků. Bylo to výrazně méně než předloňských téměř sto tisíc návštěvníků, pořadatelé loni akci kvůli pandemii covidu-19 zkrátili a nemohli připravit novou premiérovou inscenaci.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky ČR, divadlo, Shakespeare, Pražský hrad, zahrada, slavnost, premiéra, Marek Daniel, Csongor Kassai, David Prachař, Eliška Křenková, Josef Polášek, Zdeněk Piškula, Martin Kukučka, Lukáš Trpišovský

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Letní shakespearovské slavnosti dnes začnou v zahradě Pražského hradu  |  Kultura  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.