Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Při zkoušce představení Magická fontána dnes ožila Křižíkova fontána na Výstavišti

Při zkoušce představení s názvem Magická fontána dnes za zvuků hudby skladatele Juraje Kličky ožila Křižíkova fontána na Výstavišti. Představení z období 19. století zaměřené na příběh Františka Křižíka využívá efekt vody, ohně i světla. Premiéra představení se uskuteční 8. července a poté bude následovat šest repríz. A právě tvůrci představení z producentské společnosti Pyroterra dnes poprvé zkoušeli efekty i se zapnutou fontánou.

Fontánu, která je elektricky osvětlena, sestrojil Křižík k jubilejní výstavě v roce 1891. Její nynější podoba pak pochází z přestavby pro jubilejní výstavu, které se konala v roce 1991.

Kombinace nového cirkusu a moderních technologických prvků

Chtěli jsme si nazkoušet prostor, protože pódium je často zatopené ze stříkajících vodotrysků, a chtěli jsme si zkusit, jak to bude působit pro mě jako režiséra a pro choreografy, kteří svá díla poprvé vidí na pódiu, kde se show odehrává, na rozdíl od studia, kde normálně trénujeme,“ uvedl režisér a autor Magické fontány Marek Solnička.

Představení Magická fontána je založeno na kombinaci nového cirkusu a moderních technologických prvků. To vše pak bude doprovozeno živým violoncellem a bicími. Podle Solničky se představení odehrají za každého počasí, a to i v případě, že bude pršet.

I když bude pršet nebo mrholit, účinkující vystupují. Efekty by měly být vodotěsné a celá show by měla fungovat i v dešti. I když bude hezké počasí, tak fontána stříká na pódium, takže my vlastně máme mokrou variantu vždycky. Diváci mají možnost sedět v zastřešeném hledišti,“ dodal Solnička.

Křižíkova fontána má celkem 3000 trysek a 1248 podvodních reflektorů. Ozvučení zajišťuje 55 reproduktorů, hlediště pojme více než šest tisíc diváků.

Součástí představení budou i dobové rekvizity jako například nově vyrobený Teslův transformátor nebo obloukové lampy. Příběh Magické fontány je inspirován událostmi ze života Františka Křižíka. Podle Solničky budou v představení použity také prvky fantasy, tvůrci však nechávají prostor i pro fantazii diváků.

Plánujeme i tištěný program, který by měl dovysvětlit a představit celý příběh a všechno hodinové dění na jevišti,“ dodal režisér Solnička.

Ohodnoť článek

Foto magickafontana.cz

Štítky ČR, zábava, kultura, Křižíkova fontána, fontána, představení, František Křižík, kongresové centrum, Pyroterra, Jubilejní zemská výstava v Praze 1891, režisér, Tesla Motors

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Při zkoušce představení Magická fontána dnes ožila Křižíkova fontána na Výstavišti  |  Kultura  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.