Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Film Šarlatán režisérky Agnieszky Hollandové získal 10 nominací na polské Orly

Drama režisérky Agnieszky Hollandové Šarlatán získalo minulý týden deset nominací na polské národní filmové ceny Orly. Po výhře v kategorii Nejlepší film na letošním předávání Českých lvů se snímek natočený podle scénáře Marka Epsteina může stát nejlepším polským filmem roku 2020. Film inspirovaný skutečným osudem muže, jenž léčil během nacistické a komunistické totality, vznikl v česko-slovensko-polsko-irské koprodukci. ČTK o tom za distribuční společnost CinemArt informoval Petr Slavík.

O vítězství se Šarlatán utká například s animovanými vzpomínkami Mariusze Wilczyńského Zabij to a opusť město nebo s dramatem Místnost sebevrahů. Hater od režiséra Jana Komasy, jenž ovládl loňské Orly s filmem Corpus Christi.

Ceremonie 23. ročníku cen Orly se plánuje na přelom května a června. Polská filmová akademie vybrala film Šarlatán mezi své kandidáty na nejlepší film i režii, šanci na sošku Orla mají také herec Ivan Trojan a scenárista Marek Epstein. Další nominace Šarlatán posbíral díky kameře (Martin Štrba), kostýmům (Katarina Štrbová-Bieliková), scénografii (Milan Býček), maskám (Gabriela Poláková), hudbě (Antoni Komasa-Łazarkiewicz, Mary Komasa) a střihu (Pavel Hrdlička).

Nejlepší celovečerní film roku 2020

Česká filmová a televizní akademie zvolila snímek Šarlatán jako nejlepší celovečerní film roku 2020. Cenu Český lev si z pražského Rudolfina odnesli producenti Šárka Cimbalová a Kevan Van Thompson. Akademici filmu o lidovém léčiteli Janu Mikoláškovi udělili také cenu za režii, kterou si na dálku on-line převzala Hollandová, cenu za nejlepší kameru pro Martina Štrbu a cenu za nejlepší mužský herecký výkon v hlavní roli, kterou ztvárnil Ivan Trojan, a zvuk.

RECENZE: Šarlatán: Film o muži, který potřeboval léčit

Se zpožděním přichází do kin další český film inspirovaný osudy reálné osobnosti. Šarlatán ztvárňuje různé životní etapy svérázného léčitele Jana Mikoláška (1889-1973). Snímek natočila polská režisérka Agnieszka Holland podle scénáře Marka Epsteina.

Šarlatán se v únoru dostal do užšího výběru 15 titulů na Oscara v kategorii mezinárodních hraných filmů. Do pětice finalistů ho nakonec Americká filmová akademie nevybrala. I tak prezident České filmové a televizní akademie (ČFTA) Ivo Mathé hovoří o velkém úspěchu české kinematografie.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Facebook Marlene Film Production

Štítky ČR, Polsko, film, ocenění, Hollandová, Šarlatán, Agnieszka Hollandová, Marek Epstein, Český lev, CinemArt, Ivan Trojan, Česká filmová a televizní akademie, Martin Štrba, Milan Býček, Antoni Łazarkiewicz, Mary Komasa

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Film Šarlatán režisérky Agnieszky Hollandové získal 10 nominací na polské Orly  |  Kultura  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.