Počasí dnes20 °C, zítra21 °C
Pátek 10. května 2024  |  Svátek má Blažena
Bez reklam

FOTO: Vzdušní akrobaté zahájili festival nového cirkusu na Letné

Španělský soubor Voalá, jeden z pouhých dvou zahraničních hostí letošního ročníku, zahájil v pražských Letenských sadech v Praze mezinárodní festival nového cirkusu a divadla Letní Letná. Inscenace Voalá Station se odehrává vysoko nad hlavami diváků pod širým nebem a nabízí vzdušnou akrobacii. Za doprovodu živé hudby a zpěvu artisté v mnohametrové výšce vytvářeli poutavé obrazy, při jejichž sledování se divákům tajil dech. Představení se opakuje ještě ve středu a festival trvá do 25. srpna.

Představení je o čtyřech byznysmenech, kteří prošvihli poslední noční vlak. Zdržela je tulačka, která jim dala květinu, a oni jsou vytrženi ze své každodenní rutiny. Z té se léčí pomocí poezie, magie a vášní, které jim zprostředkovává tulaččina píseň a svůdná žena - ti jsou zodpovědní za jejich nezapomenutelnou noc. Diváky se zároveň všechny protagonisté inscenace snaží přesvědčit, že létat je tak snadné.

Příběh ale možná není tak důležitý jako dechberoucí forma představení. Akrobaté jsou celou dobu zavěšeni buď na lanech, nebo v širokých napůl přeložených šálách pod baldachýnem, který je celý zavěšen na dlouhém rameni jeřábu. Ten je pak při akrobacii zvedá až do třicetimetrové výšky, pohybuje se ale i horizontálně nad celou plochou hlediště pod širým nebem. Někdy snese akrobaty až k zemi a ti se rozeběhnou mezi diváky. Neobyčejnou podívanou s občasnými výkřiky údivu sledovalo dnes 1100 diváků usazených ve dvou oddělených sektorech.

Letošní ročník festivalu, který pořadatelé kvůli opatřením zavedeným proti šíření koronaviru nazývají light verzí, nabídne jako druhého zahraničního hosta ansámbl Galapiat Cirquez z Francie. Ve světové premiéře uvede novinku L'âne et la carrote, tedy Osel a mrkev. "Pomocí série čísel jeden muž vypráví svůj příběh cirkusového umělce. Díky svému věrnému pomocníkovi si uvědomí, že když chce člověk změnit svět, musí začít sám u sebe," popsal představení ředitel festivalu Jiří Turek.

Festival uvede také premiéru dokumentu Provazochodkyně nad Prahou, který připomene loňský výkon umělkyně Tatiany-Mosio Bongongaové, která na 350 metrů dlouhém laně nad Vltavou prošla ve výšce 35 metrů ze Starého Města na Letnou.

Kapacita šapitó je na festivalu kvůli rozhodnutí vlády snížena na 500 osob, které budou muset mít zakrytý nos i ústa rouškou. Kapacita venkovní scény zůstává zachována a pořadatelé uvádějí, že na ní bude dostatek prostoru pro dodržení bezpečné vzdálenosti mezi skupinami.

V programu festivalu nebude chybět ani to nejlepší z české novocirkusové tvorby. Letní Letná opět myslí i na děti, dvě scény denně nabídnou několik představení. Dětský program zpestří cirkusové a výtvarné dílny, hry, výlety, workshopy či příměstský tábor Letní Letňák.

Autoři | Foto Květa Závadová

Štítky ČR, zábava, divadlo, cirkusy, festival, Letní Letná, akrobacie, představení, Letná, Praha, nový cirkus, Jiří Turek, Francie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

FOTO: Vzdušní akrobaté zahájili festival nového cirkusu na Letné  |  Kultura  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.