Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 3. května 2024  |  Svátek má Alexej
Bez reklam

FOTO, VIDEO: Lodě a piknik. Prahou proplula duhová plavba

Prahou propluly lodě v rámci duhové plavby Prague Pride. Ta vznikla jako alternativa za duhový průvod, který se kvůli koronavirové situaci letos nemohl uskutečnit. Mezitím na Střeleckém ostrově lidé seděli na dekách a pozorovali lodě.

Od půl druhé do šesti pluly po Vltavě lodě Prague Pride. Duhová plavba byla náhradou za duhový průvod, který se tento rok kvůli koronaviru neuskutečnil. Kromě dvou lodí Pridu, na které si mohli zájemci koupit lístek, plula po řece i loď Pirátů.

Duhová plavba začala v půl druhé na Dvořákově nábřeží u Čechova mostu. Lodě pluly do Modřan a poté zpátky. Nepluly však úplně za sebou, ale spíše symbolicky "na dohled". „Průvod lodí úplně nejde, do zdymadel se vejde jen pár lodí, takže plují někdy u sebe a někdy samostatně,“ sdělil Drbně jeden z organizátorů Filip Milde.

Lodí mělo plout více. Nakonec však pluly tři. „Loď jednoho z partnerů akce nakonec nevyplula, protože nastaly komplikace s pronajímatelem lodi," vysvětlil Milde. Ti, kteří nepluli na lodích, piknikovali na Střeleckém ostrově v Pride Village. „Dnešek je tu super, je tu hodně lidí a skvělá atmosféra. Úžasný způsob, jak strávit sobotu," řekl Ota, účastník pikniku.

Mluvčí Policie ČR Jan Daněk Pražské Drbně sdělil, že po celé trvání festivalu nenastaly žádné komplikace či konflikty, při kterých by museli zasahovat policisté. Na dnešní akci dohlíželo několik desítek policistů. „Ve službě jsou uniformovaní policisté, kriminalisté, antikonfliktní tým a poříční oddělení," dodal Daněk.

Zájemci si mohli zakoupit vstupenky na obě lodě. Základní cena za čtyřhodinovou plavbu byla 750 korun. Za 1500 byla vstupenka na loď, kde bylo v ceně i občerstvení. Kapacita jedné lodě byla 350 lidí. Na obou plavidlech byl i doprovodný program, například vystoupení drag queens (pozn. red.: mužů převlečených za ženy, karikující něžné pohlaví za účelem zábavy). Kromě lodí a Střeleckého ostrovu mohli Pražané i turisté vidět duhové vlajky také na tramvajích.

Podle ředitelky Prague Pride Hany Kulhánkové je cílem festivalu Prague Pride propojovat LGBT+ komunitu v Česku a nabídnout jim bezpečný prostor pro setkávání, vzájemnou pomoc i zábavu. Tento rok proběhl již desátý ročník. Speciální byl i tím, že kvůli koronaviru část probíhala on-line. Sobotní záznam z plaveb a ze Střeleckého ostrova můžete vidět níže.

Ohodnoť článek

Štítky Prague Pride, duhová plavba, Vltava, Praha, Střelecký ostrov, Hana Kulhánková, Čechův most, Modřany, Policie České republiky, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

FOTO, VIDEO: Lodě a piknik. Prahou proplula duhová plavba  |  Kultura  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.