Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Praha nabízí jedinečný hudební zážitek. Začal Mezinárodní varhanní festival

V bazilice svatého Jakuba v klášteře minoritů v Praze na Starém Městě včera zahájili pětadvacátý ročník Mezinárodního varhanního festivalu pořádaného Svatojakubským Audite Organum. Řadu osmi recitálů otevřel francouzský umělec David Cassan, který se stal vítězem několika prestižních mezinárodních varhanních soutěží. Ve čtvrtek 24. září pak akci uzavře titulární varhanice baziliky a hlavní organizátorka a ředitelka festivalu Irena Chřibková.

V rámci jedinečného festivalu umělci hrají na varhany, které jsou se svými 8277 znějícími píšťalami největšími v České republice. Svatojakubský nástroj rozezní ruce i nohy předních umělců z Francie, Polska, Ruska, Rakouska a nebude chybět ani zastoupení českých varhaníků. 

Původ velkých svatojakubských varhan spadá do samého počátku 18. století. V roce 1705 je zhotovil mistr Abrahám Stark z Lokte. Varhany pak prošly několika rekonstrukcemi. Naposledy se jednalo o modernizaci hracího stolu v roce 2011. Jedinečný hudební nástroj ve spojení s vynikající akustikou chrámu a jeho jedinečnou architekturou přináší posluchačům nevšední a obohacující duchovní zážitky. 

Zakladatelka festivalu Irena Chřibková tvrdí, že akce byla od počátku koncipována především jako přehlídka světového varhanního umění. „V devadesátých letech skončily varhanní pondělky v Rudolfinu a nikde jinde v Praze zahraniční varhaník nevystupoval. Proto mě napadlo – proč nezkusit Mezinárodní varhanní festival na největších pražských varhanách?" přiblížila pozadí vzniku.

Od roku 2009 doprovázejí jednotlivé koncerty videoprojekce, díky kterým mohou posluchači sledovat varhaníka při hře. Nejinak tomu bude i tentokrát. Zájemci se mohou mimo jiné těšit na hudební vystoupení laureátky několika mezinárodních varhanních soutěží Natalii Uzhviovou, vyhledávaného rakouského varhaníka Johannese Zeinlera a mnohé další. Koncerty se konají pravidelně každý čtvrtek až do 24. září. 

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Svatojakubské Audite Organum

Štítky Mezinárodní varhanní festival, Praha, svatojakubské varhany, festival, varhany, Irena Chřibková, bazilika, Jakub Větší, David Cassan, Staré Město pražské, koncert, klášter, Francie, Rusko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Praha nabízí jedinečný hudební zážitek. Začal Mezinárodní varhanní festival  |  Kultura  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.