Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

VIDEO: Lidé večeři u půlkilometrového stolu na Karlově mostě. Přivítali prázdniny

Včera mezi šestou a desátou hodinou večer proběhla na Karlově mostě slavnost s názvem Prostřený most. Podle organizátorů šlo o přivítání prázdnin a zároveň o symbolické rozloučení s uplynulým nelehkým obdobím, které způsobilo šíření koronaviru. U stolu, který měřil 515 metrů, hodovalo asi 2000 lidí.

Přivítání prázdnin na Karlově mostě

„Když jsme vyhlásili, že pořádáme společné setkání na Karlově mostě a spustili jsme rezervační systém, byla všechna místa během čtyř hodin zaplněna, lidé se touží potkávat. Na 515 metrů dlouhém Karlově mostě jsme prostřeli 515 metrů dlouhý stůl s bílými ubrusy a květinami ve vázách. Přijít mohl kdokoliv, podmínkou bylo pouze to, aby něco donesl: bábovku, koláče, husu nebo třeba růži do vázy. Atmosféra společného setkání byla neuvěřitelná, povečeřet přímo na Karlově mostě je zážitkem na celý život. Byl bych rád, kdyby se touto akcí inspirovala i další města se svými mosty a aby uspořádali podobný zážitek, třeba v Písku na Juditině mostě,“ popsal netradiční setkání kavárník Ondřej Kobza za spolek Piána na ulici, který akci ve spolupráci s Prahou 1 organizoval.

Akci pořádal spolek Piána na ulici kavárníka Ondřeje Kobzy a Městská část Praha 1. Most je symbolem propojení, proto večeře proběhla právě na Karlově mostě. „Chtěli jsme si ověřit, jestli si můžeme navzájem důvěřovat. Jestli můžeme sedět vedle někoho cizího a nabídnout mu třeba česnekovou pomazánku, kterou jsme doma připravili,“ dodává Kobza.

Něco podobného možná už nikdy nezažijeme

Akce Prostřený stůl se podle starosty Prahy 1 Petra Hejmy v menším provedení jako symbol setkávání sousedů dlouhodobě tradičně v Praze 1 organizují.  Akce Prostřený most šla podobným směrem a stává se též symbolem oživení historického centra Prahy. Chtěli jsme vyslat signál, že se zde opět žije a těšíme se na všechny slušné návštěvníky Prahy, kteří přijedou za jejími krásami. Tato akce se uskutečnila pouze jedenkrát, protože ji bylo možní zorganizovat jen díky této naprosto výjimečné situaci, kdy je Karlův most téměř prázdný. Něco podobného možná už nikdy nezažijeme,” uvedl starosta Prahy 1 Petr Hejma.

Ohodnoť článek

Foto

Štítky Karlův most, Prostřený most, slavnost, Praha, stůl, Ondřej Kobza, Petr Hejma

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jan Ritter

????❤

Pondělí, 12. června 2023, 19:32Odpovědět

VIDEO: Lidé večeři u půlkilometrového stolu na Karlově mostě. Přivítali prázdniny  |  Kultura  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.