Počasí dnes15 °C, zítra20 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Uzavření kinosálů Pražany netrápí. Promítá se pod otevřeným nebem

Uzavření kin způsobené opatřeními proti šíření koronaviru podnítilo v Praze návrat sledování filmů pod otevřeným nebem, které se v minulosti příliš neprosadilo. V Dolních Měcholupech již 10. dubna promítli úspěšný český film Samotáři. Autokino, které vyrostlo na okraji Prahy u Letiště Václava Havla, zahájilo svůj provoz 24. dubna americkým oscarovým snímkem Pulp Fiction. Ve venkovní kinosál se od 27. dubna promění Nákladové nádraží Žižkov.

Další promítání plánují v Dolních Měcholupech na 30. dubna. Na facebooku mohou zájemci hlasovat o to, jaký film by chtěli vidět. Na výběr mají mezi tuzemskými snímky Domácí péče a Jízda a korejským filmem Parazit, který byl letos oceněn Oscarem.

V autokině u Letiště Václava Havla je zvuk promítán přímo pomocí FM pásma do autorádií návštěvníků. Pořadatelé také slibují možnost občerstvení. Pravidla, která jsou v souladu s bezpečnostními opatřeními například dovolují maximálně dva dospělé ve voze a případné děti, tedy jednu rodinu. Rozestupy mezi vozy dva metry, zákaz vycházení z vozů, nebo zákaz stažené střechy. Program 25. dubna nabídne české snímky Samotáři a Ikarie XB 1, o den později pak americké sci-fi Pátý element.

Také na Nákladové nádraží Žižkov mohou diváci od 27. dubna sledovat velkoformátovou LED obrazovku z pohodlí svého automobilu. Promítat se bude třikrát denně. Filmové projekce jsou součástí multižánrového drive in festivalu Art Parking. Kapacita promítání je 80 automobilů. O dramaturgii kina se postarala společnost Aerofilms. Každý den promítnou až tři snímky. Dopolední filmy budou určené především pro rodiny s dětmi, odpolední a večerní projekce pro dospělé.

"Jsme jediné venkovní kino v České republice, které není závislé na setmění. Díky nejkvalitnější LED obrazovce o rozměru dvanáct krát pět metrů můžete sledovat film ještě před obědem. Filmy, které jsme zařadili, si zaslouží větší plátno než obrazovku počítače či televize," uvedl ředitel společnosti Aerofilms Ivo Andrle.

Kino nabídne divákům snímky Parazit, V síti či Zelená kniha a mnoho dalších. Celý proces objednávky vstupenek i samotná kulturní produkce se uskuteční bezkontaktně z prostředí domova nebo osobního automobilu bez nutnosti vystoupit z vozu a bez fyzického kontaktu. Rozestupy mezi vozidly jsou větší než u parkovišť u nákupních center.

První autokino na světě bylo otevřeno 6. června 1933 ve městě Camden v americkém státě New Yersey. Stalo se tak díky mladému prodavači aut a filmovému fanouškovi Richardu Hollingsheadovi. Do autokina se vešlo 400 vozů. Pokusy o zavedení autokin se objevily také v Evropě. Tento způsob sledování filmů se ale příliš neprosadil. Bez většího úspěchu se různí filmoví či automobiloví nadšenci pokoušeli přivést autokina také do České republiky, většinou ale nepřežily úvodní sezony. V roce 2008 ztroskotal pokus zřídit v Praze autokino reklamní agentury Ledoborec. Do autokina na Strahově, otevřeného v roce 1999, se jezdilo jen dvě sezony. Žádné aktivity již nevykazuje také autokino Fabia v modřanském Freestyle Parku.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, film, koronavirus, autokina, Praha, kino, Letiště Václava Havla, Žižkov, Dolní Měcholupy, Pulp Fiction: Historky z podsvětí, Facebook, česká kinematografie, Aerofilms, Ceny Oscar, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Uzavření kinosálů Pražany netrápí. Promítá se pod otevřeným nebem  |  Kultura  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.