Počasí dnes15 °C, zítra13 °C
Sobota 28. září 2024  |  Svátek má Václav
Bez reklam

V pátek začíná hudební festival Dvořákova Praha

Mezinárodní hudební festival Dvořákova Praha do svého 17. ročníku vstoupí v pátek 6. září tradičním provedením Violoncellového koncertu h moll a Novosvětské symfonie Antonína Dvořáka. Zahajovací koncert se sólistou Julianem Steckelem a Bamberskými symfoniky bude řídit Jakub Hrůša. Rezidenční umělec letošní Dvořákovy Prahy na festivalu vystoupí celkem čtyřikrát, naposledy 11. září na Výstavišti Praha na open air koncertu Spojeni Mahlerem. Novináře o tom dnes informoval ředitel Dvořákovy Prahy Jan Simon.

Dvořákova Praha v Roce české hudby připomene nejen Dvořáka, ale také Bedřicha Smetanu a další slavné rodáky. Za Rok české hudby je považován každý rok zakončený číslem čtyři. Bývá věnován české hudbě, protože na něj připadají výročí Antonína Dvořáka (1841 až 1904), Leoše Janáčka (1854 až 1928), Bohuslava Martinů (1890 až 1959) nebo Josefa Suka (1874 až 1935). Ústředním motivem letošního Roku české hudby je oslava 200 let od narození Bedřicha Smetany.

14. září proběhnou finálová kola Dvořákovy mezinárodní rozhlasové soutěže

Česká filharmonie, která je rezidenčním orchestrem festivalu, 7. září nabídne pod vedením svého hlavního hostujícího dirigenta Hrůši program, který zahrnuje mimo jiné i provedení Glagolské mše Leoše Janáčka, s níž orchestr na konci srpna úspěšně vystoupil na BBC Proms. Na 19. září se naopak chystá světová premiéra skladby Violoncelloops Petra Wajsara.

V neděli 8. září zvou pořadatele nejmladší diváky do Anežského kláštera na Rodinný den. Odpolední koncert s Plzeňskou filharmonií nazvaný Dvořák učitel, který se uskuteční v Betlémské kapli, je rovněž určený zejména dětem a jejich rodičům. V sobotu 14. září se ve Dvořákově síni uskuteční finálové soutěžní kolo 58. ročníku Dvořákovy mezinárodní rozhlasové soutěže pro mladé hudebníky Concertino Praga.

Festival vyvrcholí 24. září

V rámci Komorní řady se uzavře tříletý cyklus provádění smyčcových kvartetů Antonína Dvořáka pod kurátorským vedením Pavel Haas Quartetu, který vyvrcholí společným vystoupením všech letos participujících souborů 23. září. Letošními zahraničními hosty jsou Dover Quartet a Quartetto di Cremona.

Festival 24. září uzavře vystoupení České studentské filharmonie pod taktovkou Inga Metzmachera s díly Dvořáka a Ludwiga van Beethovena. Centrum Bořislavka a jeho Artium by KKCG bude opět dějištěm podvečerních neformálních koncertů. Výtěžek ze vstupného slouží k podpoře mladých talentovaných hudebníků ze stipendijního fondu Nadace Karel Komárek Family Foundation.

Rozpočet letošního festivalu je přibližně 74 milionů korun. Oproti loňsku ho o zhruba deset milionů korun navýšily náklady na projekt Spojeni Mahlerem. Mírně se zvýšila cena vstupenek. Nejdražší jsou lístky na vystoupení Vídeňských filharmoniků. Jejich cena se pohybuje od 2 490 do 4 190 korun. Loňský festival Dvořákova Praha podle pořadatelů navštívilo téměř 17 tisíc diváků, o 2000 více než předloni. Další tisíce zájemců přilákalo digitální dílo Dvořák Dreams umělce Refika Anadola před Rudolfinem.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Festival Dvořákova Praha

Štítky hudba, festival, Dvořákova Praha, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V pátek začíná hudební festival Dvořákova Praha  |  Kultura  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.