Počasí dnes24 °C, zítra23 °C
Sobota 3. srpna 2024  |  Svátek má Miluše
Bez reklam

Vestibul metra Florenc zdobí dva nové muraly. Umělecká díla vzniknou v dalších pěti stanicích

Cestujícím metrem na lince C zpříjemní čekání na spoj ve stanici Florenc dvě nová umělecká díla. Obří malby Michala Škapy a Matěje Olmera vznikaly během nočních pauz provozu a připomínají letošní padesáté výročí provozu metra C. Další díla umístí Galerie hlavního města Prahy do pěti stanic, projekty vybere v září.

S nápadem přišla architektka metra Anna Švarc. Chtěla vylepšit technické podpěry stropní desky ve stanici Florenc na lince C, které jsou tam v průběhu rekonstrukce. Oslovila proto Marii Foltýnovou z Galerie hlavního města Prahy. Společně vybraly umělce, které vyzvaly k pojednání těchto víc než čtyřicetimetrových ploch na obou stranách. 

„Tím, že s Annou Švarc dlouhodobě sledujeme streetartovou scénu, Galerie hlavního města Prahy už dělala v minulých letech projekty nazvané MuralArt Um, kde jsme se seznámili s celou škálou přístupů, tak ze svých zkušeností jsme cíleně vybírali autory. Ty, kteří už jsou na streetartové scéně dlouho a zároveň už přešli do módu, kde jsou zároveň i galerijní umělci,“ popsala redakci Pražské Drbny Marie Foltýnová

Jejich volba padla na Michala Škapu a Matěje Olmera. Škapa měl k dispozici sádrokartonovou plochu o velikosti 45 metrů na 4,5 metru. Syntetickými spreji vyvořil Město M, do kterého mimo jiné zakomponoval vzpomínky na metro z dětství.

„Dělal jsem to sedm dní, Matěj asi o dva dny kratší dobu. Dělali jsme to po nocích, v takovém výseku od jedné v noci do 3.20. Měli jsme na to krátký čas, kdy jsme mohli skočit do kolejiště v době, kdy byl vypnutý proud. Čas jsem využil do poslední minuty,“ řekl Škapa na slavnostním představení muralů.

Podmínkou bylo používání reflexních vest, když tam ale první noc přišli, nikdo je neměl. Do kolejiště tedy nesměli. 

Ve stanici metra Florenc vznikne nové světelné dílo Synapse

V rámci probíhající rekonstrukce stanice metra Florenc vznikne ve vestibulu nové světelné dílo. Vítězem soutěže Světlo pro metro se stal český umělec Jan Poš se svým návrhem Synapse. Soutěž organizoval Dopravní podnik hlavního města Prahy a...

Matěj Olmer svoje dílo pojmenoval Krajina posedlá tmu, pracoval s latexovými a akrylovými barvami a syntetickými spreji na ploše 45 na 4,5 metru. „Název pochází ze slavné písně Semaforu a jejích modernějších verzí, například od skupiny Kazety. Chtěl bych, aby se před lidmi projíždějícími vnitřnostmi velkoměsta rozprostřela na chvíli moje fantastická krajina, protože i město je živou součástí přírody,“ popsal Olmer

„Bereme to, že je to jejich vzájemný dialog, že si spolu ty věci povídají. Je to zajímavý kontrast. Upřímně jsem se jako kurátorka bála, jak to veřejnost přijme,“ řekla redakci Foltýnová.

V rámci programu Umění pro město, což je podpora současného umění od hlavního města, má Galerie hlavního města Prahy možnost takovou tvorbu finančně zaštítit.

Každý autor má odlišný honorář kvůli materiálu. „Celá výmalba včetně další pomocných a grafických prací vyšla na půl milionu korun,“ sdělila redakci Foltýnová. 

Muraly jsou součástí širšího projektu, který letos vzdává hold padesátému výročí zahájení provozu na lince metra C. 

Stále je otevřena výzva pro podání návrhu uměleckých děl na dalších pět stanic metra, Vyšehrad, Budějovickou, Kačerov, Pražského povstání a I. P. Pavlovu. Umělci a umělkyně mohou podat návrhy na díla různých formátů a v září budou podle předpokladu vybrána. 

Hodnocení článku je 46 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Eva Hradilová

Štítky mural, umění, Florenc, Škapa, Olmer, Galerie hlavního města Prahy

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vestibul metra Florenc zdobí dva nové muraly. Umělecká díla vzniknou v dalších pěti stanicích  |  Kultura  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.