Počasí dnes24 °C, zítra26 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Ve stanici metra Florenc vznikne nové světelné dílo Synapse

V rámci probíhající rekonstrukce stanice metra Florenc vznikne ve vestibulu nové světelné dílo. Vítězem soutěže Světlo pro metro se stal český umělec Jan Poš se svým návrhem Synapse. Soutěž organizoval Dopravní podnik hlavního města Prahy a Galerie hlavního města Prahy.

Instalace uměleckého díla proběhne v rámci stavebních prací v metru na Florenci, jejichž primárním cílem je rekonstrukce stropní desky nad stanicí a celková revitalizace vestibulu a technického zázemí. Záměrem nového uměleckého prvku je dle Zdeňka Hřiba, 1. náměstka primátora hlavního města Prahy pro oblast dopravy, vytvořit oslavu městského pohybu a nikdy nekončících cest. Dílo má zároveň svou dynamikou a provedením lákat kolemjdoucí.

„Čas strávený v metru by měl být nejen pohodlný, ale i příjemný s ohledem na prostředí, ve kterém se cestující veřejnou dopravou pohybují. Díky proběhlému soutěžnímu dialogu nyní získá stanice na Florenci dynamické umělecké dílo, které nejen že naláká ke zvědavosti všechny kolemjdoucí, ale přinese do vestibulu energii světla. To bylo ostatně hlavním posláním soutěže. Škoda, že jsme v minulosti o podobné umělecké dílo přišli ve stanici Náměstí Míru”, říká Zdeněk Hřib.

Praha jako žijící organismus 

Při výběru finálního návrhu přihlížela porota nejen k designu, ale také k technickému řešení vlastní realizace uměleckého díla, následné údržbě a udržitelnosti v provozu. Vítězi soutěže se podařilo v jeho návrhu zobrazit Prahu jako žijící organismus, jehož nervový systém tvoří tratě městské hromadné dopravy. Florenc v tomto organismu tvoří největší synapsi organismu – je totiž pomyslnou páteří, křižovatkou osudů, kde se setkávají příběhy lidí a zároveň linky veřejné dopravy. Součástí zadání bylo také propojení nového díla s již existující velkoplošnou mozaikou Bitvy u Sokolova.

Dílo bude zaznamenávat okolní pohyb cestujících a reflektovat přítomnost okamžiku

 „Umělecké dílo, umístěné na stěně naproti hlavnímu schodišti podchodu, se návštěvníkům metra odhaluje při každém stoupání či klesání po schodech. Stává se tak součástí jejich každodenní cesty, a přesto zůstává elegantně odsunuto stranou, vytváří prostor, kde může samo pro sebe vyniknout a odpočinout si od shonu. Formát a styl díla oživuje a rozšiřuje existující mozaiku – Bitvu u Sokolova – vytvářejíc tak most mezi historií a současností metropolitního prostoru”, říká k vítěznému návrhu jeho autor Jan Poš.

Do soutěže se přihlásilo celkem 23 nejen českých umělců, umělkyň a týmů. Dle organizátorů soutěže byly veškeré návrhy kvalitní a propracované. V ideálním případě by k dokončení stavebních prací a k odhalení uměleckého díla mělo dojít v roce 2026.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Jan Poš

Štítky doprava, metro, umělecké dílo, Florenc, Praha

Ve stanici metra Florenc vznikne nové světelné dílo Synapse  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.