Počasí dnes29 °C, zítra22 °C
Neděle 30. června 2024  |  Svátek má Šárka
Bez reklam

Do Prahy se slétnou tisíce Sokolů. Jejich nedělní průvod centrem omezí dopravu

Hlavní město bude od neděle hostit již sedmnáctý všesokolský slet, kterého se zúčastní skoro dvacet tisíc lidí. Kromě oblíbených hromadných cvičení na stadionu v Edenu jsou součástí programu i výstavy, vystoupení, workshopy a gala. Slet začíná průvodem centrem Prahy, který v neděli na několik hodin omezí dopravu.

Do Prahy přijede podle České obce sokolské skoro dvacet tisíc lidí, z toho i 1500 ze zahraničí, například ze Spojených států, Austrálie či Ukrajiny. Diváků by mohlo být až padesát tisíc. 

Program začíná v neděli 30. června a končí hromadnou skladbou v pátek 5. července. Mezi vyhledáváné akce jsou právě dvě hromadné skladby, kterých se na stadionu Eden najednou zúčastní až 1800 lidí. 

Choreografie nacvičovali v jednotlivých župách, dohromady zkoušet začnou 1. července. „Lidé se potkají poprvé ve velkých celcích, takže je tam mnohdy dost překvapení i pro autory skladeb,“ popsal na tiskové konferenci Petr Svoboda, náčelník sletu. 

První program hromadných skladeb lidé uvidí ve čtvrtek od devíti večer. Organizátoři využili večera a vystoupení oživí scénickým osvětlením. „Máme připraveny i zajímavé věci jako spojení s novým cirkusem nebo ohnivou show,“ dodal Svoboda. Vystoupí i Lucie Bílá nebo Jiří Korn. 

Pražané se v neděli musí připravit na omezení, které přinese tradiční průvod. Zúčastní se ho okolo patnácti tisíc lidé a oklikou povede z Václavského náměstí přes Národní, Smetanovo nábřeží, Křížovnickou přes náměstí Jana Palacha k náměstí Miloše Formana a pak Pařížskou do cíle na Staroměstském náměstí. 

„Sletový průvod tvoří především aktéři sletu, členové všech 42 tuzemských sokolských žup i jednot ze zahraničí. Pestrobarevný had nabídne živou hudbu, tu a tam proletí pod okny mexická vlna, k vidění budou fragmenty jednotlivých skladeb účastníků ve sletových úborech, sokolské stejnokroje a vzduch proříznou vlající historické prapory,“ uvedli organizátoři na webu.

Dopravní podnik kvůli tomu v několika etapách upraví provoz tramvají a to od desíti ráno do půl jedné odpoledne. Podrobné informace najdete zde.

Trasa bude po celé délce od devíti ráno do jedné odpoledne uzavřena i pro automobilovou dopravu. „Na trase průvodu bude od 00:01 do 13:00 hodin zákaz parkování, po dobu průvodu budou komunikace uzavřeny, provoz bude omezen také na Jungmannově náměstí a na okolních komunikacích trasy průvodu. Pořadatelé doporučují, aby se řidiči této části města vyhnuli," informoval v tiskové zprávě mluvčí magistrátu Vít Hofman.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Česká obec sokolská

Štítky slet, Česká obec sokolská, průvod, doprava, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Do Prahy se slétnou tisíce Sokolů. Jejich nedělní průvod centrem omezí dopravu  |  Kultura  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.