Počasí dnes29 °C, zítra32 °C
Pátek 28. června 2024  |  Svátek má Lubomír
Bez reklam

Sokolové už ladí poslední detaily sletových programů. Páteční hromadné vystoupení je vyprodáno

Sokolové dolaďují detaily vystoupení a hromadných vystoupení v Edenu, chystají se také na zahájení XVII. všesokolského sletu, které bude v neděli 30. června. Řekl to starosta České obce sokolské Martin Chlumský. Na všesokolský slet by mělo podle něj přijet téměř 20 tisíc cvičenců z Česka i ze zahraničí. Sletový tým zároveň očekává asi 50 tisíc diváků. Všesokolský slet se koná od 30. června do 5. července v Praze.

„Já věřím, že ještě stále probíhají nácviky zejména v jednotách, ale máme za sebou už teď takové malé generálky, které probíhaly na krajských sletech, oblastních sletech nebo župních sletech," řekl Chlumský.

Krajské slety se konaly od konce května do poloviny června. Na sletech byly podle starosty plné tribuny diváků, pochvaloval si i nadšení cvičenců. Na prvních krajských sletech nepřálo Sokolům počasí, přesto se podle Chlumského vydařily.

Starosta věří, že vystoupení na stadionu v Edenu zvládnou i v případě nepřízně počasí. „I poměrně drsné počasí - přeháňky nebo vytrvalý déšť sokoly rozhodně neodradí,“ řekl. Zároveň řeší organizace i bezpečnostní opatření, konkrétní příklady Chlumský jmenoval nechtěl.

Všesokolský slet se po šesti letech vrátí do Edenu, nabídne hromadné skladby i kondomy

Stadion pražské Slavia Fortuna Arena bude příští rok již po třetí hostit všesokolský slet, v historii už sedmnáctý. Podle pořadatelů to bude sportovní akce v republice, zúčastní se jí na dvacet tisíc cvičenců. Náklady přesáhnou 150 milionů korun,...

„Uvidíte silné muže v trojpatrových pyramidách či elegantní ženy"

Jak organizace uvedla na svém webu, vstupenky na páteční hromadné vystoupení už jsou vyprodány. K dispozici jsou stále ty na čtvrtek, program v Edenu začíná v devět večer. Podle mít se pohybují od dvou do sedmi set korun.

„Uvidíte silné muže v trojpatrových pyramidách či elegantní ženy, které jsou důkazem toho, že pohyb je především radost. Strhnou vás hravé skladby pro školáky a dojmou vás tříleté děti, které nejen že se na té velké ploše neztratí, ale zacvičí s naprostou samozřejmostí. Každý rodič v tu chvíli v duchu jen tiše smekne klobouk před trpělivostí a odhodláním jejich cvičitelek a cvičitelů," popisují vystoupení na webu.

Součástí jsou i koncerty a výstavy

Někteří zástupci žup dříve uvedli, že se bojí poškození dobrého jména Sokola v souvislosti s mnohamilionovým podvodem v organizaci. Podle policie se ho dopustila někdejší asistentka bývalé starostky Hany Moučkové. Moučková v březnu rezignovala. V dubnu rezignoval i bývalý jednatel Josef Těšitel, k čemuž ho vyzývali někteří členové. Situaci v organizaci se podle Chlumského daří uklidnit. Nového jednatele bude Sokol volit na konci září. Organizace se zároveň rozhodla rozšířit počet členů předsednictva ze 13 na 15, uvedl Chlumský.

Zaměstnankyně okradla Sokol o desítky milionů. Když na podvod přišli, spáchala sebevraždu

Jedna ze zaměstnankyň České obce sokolské obrala organizaci v rámci bankovního a úvěrového podvodu o desítky milionů korun. Podařilo se jí obalamutit banku i Sokol, falšovala dokumenty na profesionální úrovni. Když se na její trestnou činnost...

Slet je podle Chlumského speciální tím, že se jedná o propojení mnoha oblastí - nevýkonnostního sportu pro všechny, kulturních akcí, jako jsou například koncerty a výstavy, tak sportu výkonnostního. „Nejzásadnější jsou skutečně ta hromadná tělocvičná vystoupení, která mají dneska tradici už přes tři století a kde se opravdu každý může zapojit,“ řekl.

Pro diváky podle něj budou zajímavé velké choreografie, které můžou lidé vidět při předvádění hromadných skladeb na stadionu v Edenu. Řada sokolů se účastní sletů opakovaně, uvedl. „Zejména v těch žákovských kategoriích je to cvičení, které v té věkové kategorii zažijete jenom jednou,“ řekl Chlumský.

Praha akci podpořila šesti miliony

„Máme 12 sletových skladeb, každá má svého autora nebo autory, obvykle to bývá autorský kolektiv dvou lidí," sdělil starosta. Někdy se autoři skladeb odkazují na předchozí sletové skladby a využijí některé známé prvky z předchozích sletů, uvedl. Jedním z velmi častých prvků, který se ve sletových skladbách objevuje, jsou podle něj takzvaná Pecháčkova prostná. Jedná se o úryvek ze sletové skladby mužů z roku 1938 z X. všesokolského sletu.

Rozpočet sletu je podle Chlumského přibližně 160 milionů korun, jsou v tom podle něj zahrnuté i přípravy. Sokol získal na slet i dotaci ve výši 80 milionů korun od Národní sportovní agentury. Slet podpořilo i hlavní město Praha dotací šest milionů korun, řekl. Část peněz získala organizace i od členské základny. Mnohamilionový podvod, který Sokol od začátku letošního roku řeší, financování sletu ani jeho konání neohrozil, uvedla dříve organizace. V současné době se dělá v organizaci audit, výsledky by měly být v září, dodal Chlumský.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Sokol

Štítky Sokol, slet, Eden, vstupenky, vystoupení

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Sokolové už ladí poslední detaily sletových programů. Páteční hromadné vystoupení je vyprodáno  |  Kultura  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.