Počasí dnes32 °C, zítra18 °C
Sobota 6. července 2024  |  Svátek má Státní svátek - Mistr Jan Hus
Bez reklam

Pražská divadla chystají poslední premiéry před koncem sezóny

Několik pražských divadel chystá poslední premiéry před prázdninami. Komorní inscenaci o básníku Ivanu Wernischovi uvede Národní divadlo v režii oceňovaného Jana Nebeského. Na Nové scéně bude mít hra, která oslaví současného básníka známými verši i novými texty vytvořenými pro inscenaci, premiéru 13. června. Hru Celou noc venku držitele Nobelovy ceny za literaturu Harolda Pintera uvede spolek Kampak v Divadle v Celetné. Studio Hrdinů uvede jevištní ztvárnění literárně-filozofické knihy polské autorky Jolanty Brach-Czainové. Konec června ještě přinese premiéru v Divadle Rokoko. Vyplývá to z tiskových zpráv pražských divadel. V červnu začínají programy pražských letních scén, které také nabídnou několik premiér.

Jan Nebeský se do Národního divadla vrací po několika letech s vlastní režií. Tématem svého autorského projektu si zvolil dílo i dosud nepublikované verše básníka Ivana Wernische. Některé starší básníkovy verše částečně zhudební skladatel Aleš Březina. V inscenaci se představí Pavla Beretová, Filip Kaňkovský, Robert Mikluš, David Prachař nebo Saša Rašilov.

„Je pro mě důležité vzdávat v Národním divadle hold velkým domácím literárním osobnostem, zvláště když jde o žijícího klasika české poezie. Wernischova tvorba je divoká a nezaměnitelná, stejně jako scénický rukopis jeho přítele, režiséra Jana Nebeského. Jeho verše zasahují, znepokojují, baví, dojímají i matou," uvedla dramaturgyně Jana Slouková k inscenaci. Kromě básní se Wernisch uplatňoval jako překladatel z němčiny, francouzštiny, italštiny, vlámštiny, ruštiny a latiny.

Hra Celou noc venku Harolda Pintera zachycuje noční tah hlavní postavy Alberta. Inscenace, která ukazuje prázdnotu lidských vztahů, má premiéru 9. června v Divadle v Celetné v režii Barbory Maškové. Ve stejný den uvede Studio Hrdinů hru Škvíry existence v režii Anny Davidové. „Každou vteřinu se kolem nás něco děje, ale my si toho nevšímáme. Každodennost totiž existuje tak, jako by zároveň nebyla. Zametá za sebou stopy. Úvahy nad každodenností mají tu moc člověka probudit. Vzpamatuj se, říká, zastav se a vnímej! Pokud to neuděláš, rozplyneš se v nevědomosti," uvedli tvůrci představení.

V premiéře uvede 22. června Divadlo Rokoko hru Kniha nocí podle románu Sylvie Germai. Půjde o syntézu hudby, slova a obrazu režiséra Vlada Troitského, zakladatele nezávislého divadla Dakh.

V červnu také zahajují provoz letní scény v Praze, premiérový kus Forman představí 18. června Letní scéna Musea Kampa. V hlavní roli slavného českého režiséra budou alternovat Marek Adamczyk a Patrik Děrgel. Tragikomedii Judy na své letní scéně na Vyšehradě uvede Studio Dva. Ve hře Petera Quiltera hlavní role ztvární Monika Absolonová a Jan Nedbal. V režii Filipa Nuckollse se 26. června odehraje premiéra hry Williama Shakespeara Marná lásky snaha na pražských Shakespearovských slavnostech. Ve hře, která je založená na velkém množství slovních hříček, se představí herečka Anna Fialová a Filip Březina.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Divadlo Rokoko

Štítky ČR, divadlo, premiéra, kultura

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pražská divadla chystají poslední premiéry před koncem sezóny  |  Kultura  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.