Počasí dnes32 °C, zítra18 °C
Sobota 6. července 2024  |  Svátek má Státní svátek - Mistr Jan Hus
Bez reklam

Pražská galerie měla na výstavě v kleci živé vlky, inspekce je zabavila. Jsou na to cvičení, brání se majitelka prostoru

Pražská Karpuchina Gallery pořádala performance Osamělý vlk, ve které se v kleci střídali tři živí vlci. Ty po kontrole přišla odebrat Česká inspekce životního prostředí, majitel totiž neprokázal jejich původ ani to, jak k nim přišel. Podle majitelky galerie jsou to ale ochočená a cvičená zvířata, která pracují i u filmu.

Česká inspekce životního prostředí si pro vlky do Rybné ulice přišla 26. 5. V Karpuchina Gallery tam byli součástí umělecké performance Osamělý vlk amerického tvůrce Briana Daleyho. Zvířata byla v kleci o rozměrech 4 na 6 metrů, každé hodinu denně. 

„Majitel nebyl schopen prokázat původ a legální způsob nabytí těchto zvířat. Součinnost inspekci zde poskytla Státní veterinární správa a Police ČR. Ze strany inspekce bude následovat správní řízení, které může vyústit v zabavení zvířat, ta by se pak stala majetkem státu,“ informovala Pražskou Drbnu mluvčí inspekce Miriam Loužecká. Zda jsou to čistokrevní vlci určí ještě genetické testy.

Vlk obecný patří mezi kriticky ohrožené druhy a podléhá úmluvě CITES, které upravuje mezinárodní obchod s ohroženými druhy. Proto měl majitel prokázat původ. 

Vlky poté převezli do záchranné stanice, tam ale později došlo ke konfliktu. Přijel si totiž pro ně majitel, který neoprávněně vniknul na pozemek. Zvířata pak raději odvezli na tajné místo, incident prošetřuje policie. 

Majitelem je podle Karpuchina Gallery Zsoltan Horkai, který se živí právě trénování zvířat pro využití ve filmu. Jak uvedla majitelka galerie Alexandra Karpuchina, v tomto případě se jedná o křížence, tedy vlkopsy, kteří se jmenují Hella, Dante a Tundra.

„Dle mě dostupných informací vzniklo ze strany ČIŽP podezření, že se v případě předmětných vlkopsů jedná o divoká zvířata a že zástupci společnosti Horkai neměli u sebe kompletní doklady o původu a legálním nabytí zvířat, což bylo také důvodem, proč byla po dlouhých hodinách šetření zvířata dočasně zadržena,“ uvedla na webu Karpuchina.

Zvířata byla podle ní celou dobu v klidu, jsou řádně vycvičená a ochočená. Do prostor klece mohlo vždy jen pět lidí najednou.

„Po celou dobu performance byli přítomni dva zkušení a vyškolení odborníci ze společnosti Horkai, kteří evidentně měli ke zvířatům velmi dobrý a blízký vztah a kteří se o tato zvířata též běžně starají na jiných filmových či kulturních akcích. Zvířata, která přímo nevystupovala v prostorech ohraničených mříží, se procházela na vodítku po galerii nebo byla umístěna v prostorných kotcích v dodávce, v nichž měla k dispozici podestýlku, vodu a dostatek prostoru k otočení a přiměřenému pohybu,“ sdělila Karpuchina.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Karpuchina Gallery, Česká inspekce životního prostředí

Štítky Karpuchina Gallery, Česká inspekce životního prostředí, umění, vlci, stanice, policie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pražská galerie měla na výstavě v kleci živé vlky, inspekce je zabavila. Jsou na to cvičení, brání se majitelka prostoru  |  Kultura  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.