Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 3. května 2024  |  Svátek má Alexej
Bez reklam

Kupkovo Početí vydražili za 126 milionů, je to nejvíc v české historii

Olejomalba Františka Kupky nazvaná Conception/Danae (Početí) se v nedělní pražské aukci prodala za 115 milionů korun. Podle Viktorie Kosejkové z Adolf Loos Apartment and Gallery činí celková cena i s aukční přirážkou 126,5 milionu korun, což dělá z Početí nejen nejdražší Kupkův obraz vydražený v Česku, ale vůbec nejdražší obraz prodaný na aukci v dějinách České republiky. Rekord českých aukčních síní dosud držel Bohumil Kubišta se svým Staropražským motivem, který se předloni prodal za 123,6 milionu korun včetně aukční přirážky.

Vyvolávací cena Početí byla 85 milionů korun bez přirážky. Obraz vydražil zájemce v sále pavilonu Expo 58, který na poslední chvíli o milion korun navýšil nabídku učiněnou po telefonu.

Kupkův olej o rozměrech 49 x 73 centimetrů vznikl v roce 1930 a řadí se k takzvaným mašinismům, tedy obrazům, v nichž se malíř inspiroval stroji a technickými výdobytky. Kupka do tohoto abstraktního díla zašifroval příběh z řecké mytologie, v němž Zeus pronikl k ukryté královské dceři Danaé tak, že se proměnil ve zlatý déšť.

Nejdražším Kupkovým obrazem vydraženým v Česku bylo doposud Divertimento II, které se v roce 2020 prodalo za 75,2 milionu korun bez aukční přirážky. Kupkova plátna jsou žádaná i v zahraničí: v roce 2021 se jeho Tryskání II (Le Jaillissement II) vydražilo v londýnském aukčním domě Sotheby's za zhruba 231 milionů korun.

V letenském pavilonu se dnes dražila také sbírka sedmi olejů Josefa Šímy s vyvolávacími cenami v rozmezí zhruba od jednoho do šesti milionů korun, dále plátna Václava Boštíka, Jana Zrzavého, Emila Filly či koláž Toyen. V nabídce bylo i další Kupkovo dílo - barevný kvaš na papíře s názvem Abstraktní kompozice s vyvolávací cenou 1,35 milionu korun.

Z 88 nabízených uměleckých děl se jich podle Kosejkové prodalo 82 za celkovou cenu 218 milionů korun včetně přirážky. Za Šímovu Modrou krajinu – světlo kupec zaplatil 10,05 milionu korun. Následovalo Fillovo Zátiší s lahví grapy, hroznem a lahví za 4,9 milionu korun a Zrzavého Madona za 4,25 milionu korun.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Adolf Loos Apartment and Gallery

Štítky obraz, aukce, Kupka, rekord, Početí

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kupkovo Početí vydražili za 126 milionů, je to nejvíc v české historii  |  Kultura  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.