Počasí dnes25 °C, zítra26 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Praha pro Dvorecký most nakoupí sochy za osm milionů

Radní hlavního města odsouhlasili nákup pěti soch, které umístí na obě strany Dvoreckého mostu. Spojení Zlíchova a Podolí pro veřejnou dopravu, cyklisty a pěší mají dostavět v listopadu 2025. Samotný most vyjde na miliardu korun.

Radní hlavního města odsouhlasili nákup pěti soch, které umístí na obě strany Dvoreckého mostu. Spojení Zlíchova a Podolí pro veřejnou dopravu, cyklisty a pěší mají dostavět v listopadu 2025. Samotný most vyjde na miliardu korun.

Neokubistické sochy vytvoří umělec Krištof Kintera, byly součástí projektu, se který architekti z Atelieru 6 zvítězili v soutěži na návrh mostu. Město za pět uměleckých děl zaplatí 8 530 500 korun.

„Chceme, aby sochy kromě dotvoření výzdoby mostu také doplnily nově vznikající veřejné prostranství o hodnotné umělecké prvky a funkční mobiliář. Na smíchovské straně mostu vznikne světelná zahrada Light Removes Darkness, kde místo stromů vyroste 120 různých lamp veřejného osvětlení z celého světa, například z indonéské Jakarty, Lucemburska nebo Ázerbájdžánu. Na podolské straně pak mimo jiné vznikne plovárna, prostor pro konání koncertů a divadelních představení, skatepark nebo lezecká stěna. Ani tady nebudou chybět umělecké prvky,“ uvedl v tiskové zprávě náměstek primátora pro územní rozvoj Petr Hlaváček (STAN).

Dělníci na stavbě Dvoreckého mostu zahájili práce na jeho nosné konstrukci

Dělníci na stavbě pražského Dvoreckého mostu zahájili práce na jeho nosné konstrukci, začali pokládat takzvanou mostovku. Práce postupují z břehů směrem doprostřed Vltavy. Uvedl to náměstek primátora Zdeněk Hřib (Piráti). Dokončeny již jsou mimo...

Jednou ze soch je například i skulptura Heavy Head Boy, do které je zabudován elektronicky řízený vodní systém.

„V Praze tak bude další atraktivní místo, které poslouží nejen našim spoluobčanům, ale zároveň i zahraničním turistům, jelikož vybraná díla pochází od umělců z celého světa.Vnímám to jako skvělé využití volného prostranství k umělecké činnosti,“ zmínil Jiří Pospíšil (TOP 09), náměstek primátora pro oblast kultury a památkové péče.

Most bude dlouhý necelých 340 metrů, široký je 16 metrů a má šest polí. Most staví z obou stran, spojí ho pak uprostřed. Stavbu si firma převzala 13. září minulého roku. Kvůli problémům s geologickým podložím se ale stavba protáhne až do listopadu 2025.

O jeho jméně rozhodnou občané v anketě, jmenovat by se měl po významné ženě.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Atelier 6

Štítky Dvorecký most, konstrukce, Vltava, Praha, stavba, Krištof Kintera

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Praha pro Dvorecký most nakoupí sochy za osm milionů  |  Kultura  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.