Počasí dnes23 °C, zítra18 °C
Čtvrtek 2. května 2024  |  Svátek má Zikmund
Bez reklam

Praha zvažuje zrušení koncertu ruské pěvkyně Nětrebkové

Vedení Prahy zvažuje zrušení říjnového koncertu ruské operní pěvkyně Anny Nětrebkové. Organizátoři koncertu budou v případě zrušení akce žádat po městě finanční kompenzace. Pěvkyně je kvůli ruské invazi na Ukrajinu na ukrajinském sankčním seznamu.

Nětrebková v minulosti opakovaně podpořila proruské separatisty na Ukrajině. Podle kritiků má také blízko k ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi. Nětrebková loni odsoudila ruský útok na Ukrajinu, ale odmítla se postavit proti Putinovi.

Má vystoupit v Praze 16. října ve Smetanově síni Obecního domu, který vlastní město. „Budeme hledat cestu, jak ten koncert ukončit," sdělil serveru Seznam Zprávy náměstek pražského primátora pro kulturu Jiří Pospíšil (TOP 09). "Je v tom hodně symboliky a současná doba je hodně o symbolech," doplnil.

Na zrušení koncertu podle Pospíšila panuje v koalici ve vedení města shoda. Bývalý primátor a nyní náměstek primátora pro dopravu Zdeněk Hřib (Piráti) serveru řekl ke zrušení koncertu jen, že je to v pravomoci Pospíšila.

Producentka Alena Kunertová z agentury Nachtigall Artists, která pražský koncert Nětrebkové pořádá, řekla, že nerozumí snahám o zrušení akce. Podle ní ruská sopranistka válku odsoudila. „Měla jsem pocit, že jsem to už všem vysvětlila," uvedla Kunertová. V případě zrušení koncertu, který je už z 80 procent vyprodán, by agentura i sama umělkyně žádaly kompenzace, píše server.

Nětrebková, která dlouhodobě žije v Rakousku, v minulosti pomáhala Putinovi během prezidentských voleb. Nechala se také vyfotografovat s vlajkou a představiteli proruských separatistů na Ukrajině a darovala milion rublů separatistickému vůdci Olegu Carjovovi. Po začátku ruského vojenského útoku na Ukrajinu loni v únoru čelila Nětrebková na Západě bojkotu svých koncertů.

Po zhruba měsíci od začátku války Nětrebková útok veřejně odsoudila a tvrdila, že s Putinem se za celý život setkala jen několikrát. Podle newyorské Metropolitní opery, která po začátku ruské invaze odmítla pěvkyni angažovat, se Nětrebková dost jasně nevymezila vůči Putinovi. „Odpověděla jsem, že mám ruský pas, že on je stále prezidentem a že já nemohu tato slova vyřknout veřejně. Takže jsem odmítla," uvedla k tomu později pěvkyně ve francouzském deníku Le Monde.

Hodnocení článku je 28 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Facebook Anny Nětrebkové

Štítky Rusko, Ukrajina, hudba, boje, opera, koncert, Obecní dům, Anna Nětrebková

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Mirek Sekera

Tak doufám že zruší i pochod duhy kde se předvádí polonahé až nahé divnolidi.

Čtvrtek, 27. července 2023, 20:43Odpovědět

Melánie Hiralová

To je fakt trapné! To může vymyslet jen trotl. Navrhuji ještě rozbourat metro, to je také Ruské!

Čtvrtek, 27. července 2023, 09:33Odpovědět

Josef Englic

Zrušte to. Co na tom, že už je koncert téměř vyprodaný. Čeští daňoví poplatníci jistě rádi uhradí vzniklou škodu. Ostatně, na to už jsou zvyklí.

Čtvrtek, 27. července 2023, 07:26Odpovědět

Praha zvažuje zrušení koncertu ruské pěvkyně Nětrebkové  |  Kultura  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.