Počasí dnes23 °C, zítra18 °C
Čtvrtek 2. května 2024  |  Svátek má Zikmund
Bez reklam

VIDEO: Letenský kolotoč zahájil druhou sezónu. Minulý rok svezl přes dvanáct tisíc lidí

Rekonstruovaný Letenský kolotoč dnes zahájil provoz své druhé sezóny. Fungovat bude od pátku do neděle a ve státní svátky až do října. Na koních potažených pravou kůží se za sto korun svezou děti i dospělí.

Kolotoč, který na Letné stojí od roku 1894, za víc než dvacet milionů korun nechalo zrekonstruovat Národní technické muzeum. Prací se ujala restaurátorská firma bratří Kmošků z Litomyšle, která se postarala jak o konstrukci, tak koně. Pravou kůži pro devatenáct koní si nechali poslat z Francie.

Minulý rok se poprvé roztočil 11. července a fungoval do konce října. Za tu dobu se na něm svezlo 12 837 lidí.

„Loňský rok byl po té dlouhé rekonstrukci takovým zkušebním.  Prokázal to, že rekonstrukce proběhla dobře, protože byl plně v provozu a nemá žádné závady, které by bylo potřeba odstranit,“ řekl na tiskové konferenci generální ředitel Národního technického muzea Karel Ksandr.

Opravy Letenského kolotoče finišují. Znovu se roztočí 11. července

Nejstarší dochovaný kolotoč v Evropě na Letné se po letech dočkal rekonstrukce za více než 23 milionů korun a první návštěvníky sveze 11. července k 130letému výročí jeho postavení. Fungovat bude v letní sezoně o víkendech a ve svátky.

Svezou se na něm děti i dospělí, koně totiž mají nosnost až 120 kilo. Kromě nich jsou na něm i autíčka. Jízda stojí sto korun, lidé mohou přijít od desíti do šesti od pátku do neděle a ve svátky

„Je třeba vzít v úvahu, že se jedná o významnou kulturní památku, takže není možné ho dennodenně trénovat, aby vydržel pro budoucí generace,“ vysvětlil minulý rok Ksandr.

Na 4. září je pro děti a jejich doprovod připraven speciální program. U příležitosti začátku školního roku se svezou zdarma.

Ohodnoť článek

Foto Eva Hradilová

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VIDEO: Letenský kolotoč zahájil druhou sezónu. Minulý rok svezl přes dvanáct tisíc lidí  |  Kultura  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.