Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

FOTOGALERIE: Obří pistole, jezdící penisy. David Černý ve smíchovském lihovaru otevře galerii

Památkově chráněná budova bývalé varny ve smíchovském lihovaru je novým domovem galerie sochaře Davida Černého s názvem Musoleum. V pěti patrech si tu návštěvníci od soboty 1. dubna mohou prohlédnout díla z různých dob jeho kariéry včetně originálu díla Quo Vadis, trabantu na lidských nohou.

Před třemi roky byl rozpočet na opravy asi třikrát nižší než výsledná suma"

Rozpadající se komplex lihovaru koupila před lety firma Trigema Marcela Sourala, který s Davidem Černým vlastní architektonické studio Black n 'Arch.

„Tento dům, který vypadal jako čtyři zdi s rozpadlou střechou, byl přesto památkově chráněný. Došli jsme k tomu, že by to mohla být galerie,“ vysvětlil na tiskové konferenci Černý. Objekt byl bývalá destilovna s železnými polopatry.

S projektem přišli před epidemií a válkou na Ukrajině. „V té době to vypadalo dobře. V současné chvíli je to v podstatě naprosté šílenství. Před třemi roky byl rozpočet na opravy asi třikrát nižší než výsledná suma,“ popsal Černý.

„Třeba okna jsme museli udělat podle toho, jak nám památkáři schválili. To bylo extrémně drahé. To samé střecha,“ řekl redakci Pražské Drbny Soural.

„Snažili jsme se zachovávat spoustu detailů, bar je celý postaven z destilačních nádrží"

Exponáty jsou rozmístěny v pěti patrech na 1200 metrech čtverečních. Každé patro je jinak tematicky zaměřeno. V přízemí je pro návštěvníky také kavárna s barem.

„Snažili jsme se zachovávat spoustu detailů, bar je celý postaven z destilačních nádrží, které tu byly rozvěšeny po zdech,“ sdělil Černý. Sklo, které je do něj zabudováno, zase rozvádělo lihovinu.

„Vybavení byla součást starého lihovaru a při bourání jsme vše, co se dalo použít, dali stranou. A teď to zužitkováváme do stavby. Byly tu zkumavky, baňky, ty chceme použít v dalších etapách,“ doplnil Soural.

Trigema zafinancovala stavbu, Černý je u ní v bezplatném nájmu, hradí si ale náklady. V kavárně nabízí tematické černé pečivo a v nápojovém lístku je alkohol, který má slovo černý v názvu. Vstupné je 250 korun.

Hodnocení článku je 30 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Eva Hradilová

Štítky Trigema, Lihovar, galerie, David Černý, Smíchov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

FOTOGALERIE: Obří pistole, jezdící penisy. David Černý ve smíchovském lihovaru otevře galerii  |  Kultura  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.