Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Pražská knihovna se letos dočká dvou nových poboček

Městská knihovna v Praze otevře letos dvě nové pobočky. Půjde o Velký mlýn v Libni v Praze 8 a na Petřinách v Praze 6. Velký mlýn by se měl otevřít nejpozději v červnu letošního roku, nyní se dělají adaptační úpravy prostoru. Knihovna na Petřinách by se měla podle plánu otevírat na podzim. Sdělila to mluvčí Městské knihovny v Praze Lenka Hanzlíková. Investorem je Spolek Velký mlýn a Městská knihovna v Praze.

Knihovny budou v Libni a na Petřinách

V Löwitově mlýně v Praze 8 se knihovna měla otevřít již v loňském roce, stále se však pracuje na úpravách prostor. „Posun termínu je právě z důvodu adaptačních úprav, které se ukázaly jako složitější, než se předpokládalo, zejména z důvodu stáří budovy," vysvětlila Lenka Hanzlíková.

V bývalém mlýně stojícím v Libeňském podzámčí má být kromě pobočky knihovny i čítárna, výstavní sál a kavárna. Knihovna pak čtenářům nabídne zhruba 5 tisíc svazků. Vybudování pobočky bude stát zhruba deset milionů korun.

Turisté berou útokem městskou knihovnu. Kvůli fotce stojí hodinové fronty

Před budovou Ústřední knihovny na Mariánském náměstí se v posledních dnech tvoří dlouhá, hodinová fronta. Lidé si ovšem nechtějí půjčit čtivo, ale vyfotit si Idiom, instalaci z knih. Ta je tam sice už 20 let, turisté po ní ale začali šílet až...

Nová knihovna na Petřinách nabídne prostory pro posezení s knihou

Stavba nové knihovny na Petřinách bude MKP stát 226 milionů korun. „Otevření knihovny bude pro pražské knihovnictví velkou událostí, naposledy se budova postavená přímo pro účely služby knihovny otevírala v Praze v roce 2009, a to Národní technická knihovna," uvedla Hanzlíková.

Nová knihovna nabídne prostory pro posezení s knihou, prostory kluboven vhodných pro setkávání občanských zájmových skupin, ale i společnou práci nebo studium. Součástí budovy bude i multifunkční sál s možností filmových projekcí, koncertů, přednášek i divadla. Přízemí bude propojené se zahradou, která nabídne čtenářům další možnosti využití.

Knihovna, kterou zřizuje hlavní město, je největší českou veřejnou knihovnou co do počtu čtenářů a provedených výpůjček. Její knihovní fond je třetí největší v Česku po Národní knihovně a Moravské zemské knihovně v Brně.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Městská knihovna v Praze

Štítky literatura, stavby, Praha, knihovny

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pražská knihovna se letos dočká dvou nových poboček  |  Kultura  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.