Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Turisté berou útokem městskou knihovnu. Kvůli fotce stojí hodinové fronty

Před budovou Ústřední knihovny na Mariánském náměstí se v posledních dnech tvoří dlouhá, hodinová fronta. Lidé si ovšem nechtějí půjčit čtivo, ale vyfotit si Idiom, instalaci z knih. Ta je tam sice už 20 let, turisté po ní ale začali šílet až minulý týden díky sociálním sítím. Z nově nabyté slávy ale nejsou nadšeni běžní návštěvníci knihovny, ani její zaměstnanci.

„Nevíte, jestli se tam platí vstupné?“

Zástup lidí se na ulici Platnéřská táhne od sloupů u rezidence primátora ke dveřím do budovy, přes schody až k sloupu z knih, který je před vstupem do knihovny. Skupinky mluví různými jazyky, jsou tu lidé všech věků a všichni chtějí jediné, fotku u slavného sloupu. K nim přicházejí další, většina má mobil v ruce a na něm navigaci nastavenou na Idiom. Ten už je zanesen i na Google mapách.

Trojice turistů z Itálie se stejně jako ostatní o Idiomu dozvěděla ze sociálních sítí, tito z Instagramu. Jsou asi ve třetině fronty, a to už čekají dvacet minut. „Nevíte, jestli se tam platí vstupné?“ zeptali se. Po vysvětlení, že jde o knihovnu a každý tam může bezplatně, byli nadšeni. Nevěděli, že instalace je tu už dvacet let a byli překvapeni, že takové fronty tu nejsou běžné.

Další turisté z Itálie zrovna z budovy vyšli ven. „Čekali jsme hodinu a za minutu jsme venku. Teď je ale fronta větší, tihle si počkají déle,“ řekli.

„Mrzí mě, že aktuálně to vypadá, že Idiom je to jediné, co se dá v knihovně zažít"

Čekání tak i vzdala žena z Turecka, která ale v Praze už nějakou dobu bydlí. „Ani jsem nevěděla, že to tu je. Přijela rodina z Velké Británie a hledala jsem, kam můžeme zajít. S malými dětmi ale čekat nechceme,“ řekla. Také nevěděla, že je u knihovny. A ještě překvapenější byla, když zjistila, že celá fronta je jen na focení, prohlédnout si sloup může i bez čekání.

Dílo autora Mateje Kréna bylo do foyer Ústřední knihovny umístěno po její rekonstrukci v roce 1998 a je od té doby přístupné každému v otevírací době knihovny. Lidé si ho fotí běžně, objevilo se i na obálce časopisů, je jako tip v průvodci Lonely Planet a také ho můžete vidět ve filmu Samotáři. „Ale takový zájem, aby se na jeho spatření tvořila hodinová fronta, ten přišel až minulý týden. Mrzí mě, že aktuálně to vypadá, že Idiom je to jediné, co se dá v knihovně zažít. Knihovna je dům, který nabízí služby,“ sdělila redakci Pražské Drbny mluvčí Městské knihovny Lenka Hanzlíková.

Na schodech frontu koordinuje jedna ze zaměstnankyň knihovny. „Knihovníci podávají doplňující informace, pokud někdo vstoupí jinými dveřmi nebo hledá toalety. Podávání informací je součástí knihovnické práce, ale věříme, že tento masový zájem opadne na běžnou úroveň, kterou tu máme celoročně, a knihovníci se budou moci vrátit do služeb zaměřených na čtenáře,“ vysvětlila Hanzlíková. Ani samotní zaměstnanci z nových návštěvníků nadšeni nejsou.

„Dlouhodobě není možné, aby se z knihovny trvale valila fronta lidí"

Jak redakci sdělili dva z nich, je to víc práce, a to právě s koordinací fronty. A knihovně to podle nich nic nepřináší, knihy si turisté nepůjčí a chtějí hlavně na záchod. Na ten ale bez platného čtenářského průkazu nemohou a musí do spodní části budovy.

Cestu z Valentinské lemují hned dvě další umělecká díla, která je možné vidět i bez fronty. V podloubí budovy Ústřední knihovny visí Viditelnost Jakuba Nepraše, lampa, která upozorňuje na míru dezinformací v českém mediálním prostoru, a přímo před vchodem z ulice je Vzlétající labuť, instalace Vlada Miluniče, architekta, který se podílel na Gehryho Tančícím domě.

Podle Hanzlíkové ale fronta lidí provoz knihovny nijak neomezuje. „Z venku to sice vypadá, jako že je knihovna nepřístupná, ale to se dá snadno obejít, když čtenáři využijí vchod z Valentiské ulice,“ uvedla.

Čekající jsou podle ní mírumilovní a spořádaně se staví do řady. Někteří si ale neuvědomují, že jde o knihovnu a jsou nevrlí, když jim procházející zkazí fotku.

Stížnosti od čtenářů ale knihovna nezaznamenala. „Samozřejmě to vyvolává i nespokojené reakce. Prosíme proto návštěvníky knihovny o pochopení a toleranci k těm, kteří si z Prahy chtějí odvézt vysněný obrázek,“ poprosila Hanzlíková.

Teď doufají, že masový zájem opadne a návštěvnost se vrátí do běžných měřítek. „Pokud ne, bude potřeba to nějak řešit, dlouhodobě není možné, aby se z knihovny trvale valila fronta lidí, a to zejména s ohledem na uliční provoz, akce v primátorské rezidenci, ale i samotný vnitřní chod knihovny," dodala Hanzlíková.

Hodnocení článku je 64 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Eva Hradilová

Štítky městská knihovna, fronta, Idiom, turisté

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Turisté berou útokem městskou knihovnu. Kvůli fotce stojí hodinové fronty  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.