Počasí dnes9 °C, zítra11 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Pražský hrad vystaví korunovační klenoty. V lednu je lidé uvidí v katedrále svatého Víta

U příležitosti 30. výročí vzniku České republiky si lidé budou moci prohlédnout české korunovační klenoty. Vystaveny budou pět dní v lednu v katedrále svatého Víta v původní vitríně Josefa Gočára. K tomu Hrad ukázal i jejich nové oficiální fotografie.

Korunovační klenoty budou po pěti letech vystaveny ve stejném datu, mezi 17. a 21. lednem 2023. „Bude tak navázáno na první vystavení korunovačních klenotů po příchodu svobody, kdy v roce 1993 byly vystaveny na přelomu ledna a února," řekl na tiskové konferenci vedoucí Kanceláře prezidenta republiky Vratislav Mynář.

Klenoty si budou lidé moci prohlédnout ve svatovítské katedrále, v příčné lodi. Umístěny budou do původní vitríny, kterou vyrobil Josef Gočár.

Z Korunní komory je přesunou 16. ledna, pět dní budou vystaveny, 22. ledna proběhne slavnostní bohoslužba. Mezitím budou v komoře pracovat restaurátoři.

Jak informoval děkan metropolitní kapituly u svatého Víta Ondřej Pávek, veřejnosti se ukáže i relikvie svatého Václava. Nebude to ale v katedrále, nýbrž ve svatováclavské kapli blízko hrobu svatého Václava.

„Při krátkodobém vyzvednutí českých korunovačních klenotů z Korunní komory v říjnu letošního vznikly dvě jejich oficiální fotografie v unikátní kompozici. Obě byly vytvořeny v kapli svatého Václava fotografem Jan Williamem Drnkem a jeho týmem," sdělil mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček

První z fotografií podle něj klade důraz za svatováclavskou tradici, druhá na klenoty jako symbol naší státnosti.

Ohodnoť článek

Foto Eva Hradilová

Štítky Pražský hrad, korunovační klenoty, katedrála svatého Víta

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pražský hrad vystaví korunovační klenoty. V lednu je lidé uvidí v katedrále svatého Víta  |  Kultura  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.