Počasí dnes15 °C, zítra20 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

V Praze dnes proběhne obnovený Československý beat-festival

Ve Velkém sále pražské Lucerny se dnes uskuteční třetí ročník obnoveného Československého beat-festivalu, jehož pořádání před dvěma lety překazila pandemie koronaviru. Vystoupí například skupina Precedens, kapela Průdy. Vrcholem festivalu bude vystoupení Michala Prokopa, který byl na prvním ročníku vyhodnocen jako nejlepší zpěvák. Závěr bude patřit skupině The Primitives Group.

Vystoupí skupiny z Brna i z Bratislavy

V Lucerně vystoupí rokenrolový zpěvák Pavel Sedláček se svou skupinou Cadillac, brněnské Synkopy 61, které letos slaví symbolických 61 let od svého vzniku, nebo skupina Flamengo reunion session, jež letos slaví 50 let od vydání zásadní desky tuzemského bigbítu Kuře v hodinkách. Z Bratislavy dorazí Pavol Hammel a jeho kapela Prúdy.

Vzpomínkou na hudební 80. léta minulého století bude skupina Precedens spojená s hudebníkem, skladatelem, malířem a spisovatelem Martinem Němcem. Skupinou prošli například Bára Basiková a Petr Kolář. Dnes Precedens nabízí koncertní projekt, kterému vévodí hlas zpěvačky Ivy Marešové. „Precedens je z vystupujících kapel nejmladší, skupina byla fenoménem až v osmdesátých letech, ale dnes už patří k legendám a do Lucerny bezpochyby patří,“ uvedl pořadatel akce Ivan Rössler.

Jak se bránit před duchy a proč se jí slepice i s pařáty? Přečtěte si reportáž ze Sapy

Nedělní dopoledne, kdy vyrážím do pražské vietnamské tržnice SAPA, je krásně slunečné. Když tedy před hlavním vchodem do areálu vidím asi třicet lidí v barevném oblečení meditovat na trávě, přisuzuji to pěknému počasí. Dave Jack Nghiem, který v...

První ročník se konal už před 55 lety

První Československý beat-festival se konal v prosinci 1967. Atmosféru druhého ročníku v prosinci 1968 poznamenala srpnová okupace vojsky Varšavské smlouvy, i když se na něm neodehrály žádné politické protesty. Beatový festival Praha v dubnu 1971 byl ovlivněný normalizací, uskutečnil se už pod dohledem Socialistického svazu mládeže.

Po roce 1989 se odehrálo několik akcí, které se pokusily na někdejší československé beatové festivaly navázat. Například v roce 1992 se v nostalgické atmosféře Lucerny konaly Pražské rockové dny, později se zde několikrát sešli příznivci bigbítu na Československém Beatfestu. Na tradici festivalů z přelomu 60. a 70. let navázal obnovený Československý beat-festival v prosinci 2018.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři , | Foto Čs. beat-festival

Štítky kultura, festival, hudba, Československo, Praha, hudební skupina, Palác Lucerna, Precedens, pandemie covidu-19, Michal Prokop, The Primitives Group, Bratislava, Pavel Sedláček, Pavol Hammel, Cadillac

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Praze dnes proběhne obnovený Československý beat-festival  |  Kultura  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.