Počasí dnes20 °C, zítra23 °C
Neděle 12. května 2024  |  Svátek má Pankrác
Bez reklam

Novou stanici metra Depo Zličín navrhli Češi. Nabídne galerii na střeše

V Praze se v roce 2026 začne stavět nová stanice metra. Stanice Depo Zličín na lince B bude jednou z mála povrchových stanic a bude fungovat nejen jako přestupní bod na metro pro řidiče, kteří zaparkují v parkovacím domě P+R pro 600 aut, ale také pro cestující z příměstských linek. O podobu stanice Depo Zličín se postará české studio Petr Stolín Architekt, které uspělo v mezinárodní architektonické soutěži.

Mezinárodní soutěže se zúčastnilo šest studií

Stanice Depo Zličín je úplně první stanicí metra po revoluci, jejíž podoba vzešla z mezinárodní architektonické soutěže. Té se zúčastnilo celkem šest studií, v její druhé fázi pak tři finalisté vybraní porotou.

„Dlouhé roky jsme sledovali, jak tyto stavby vznikají bez širší odborné diskuse, bez účasti architektů, bez soutěží. Debatovali jsme nad jejich diskutabilní kvalitou nedosahující úrovně dříve budovaných tras metra, podivovali se nad monopolem několika vyvolených tvůrců a jezdili obdivovat realizace stanic do zahraničí. Nyní, po dlouhé době, přichází první příležitost dělat věci jinak a já věřím, že správně,“ uvedl při zahájení architektonické soutěže pro pořadatele organizace soutěže Czechdesign předseda poroty soutěže a nezávislý architekt Jakub Fišer ze studia Aulík Fišer architekti.

Náměstek pražského primátora pro oblast dopravy Adam Scheinherr (Praha sobě) uvedl, že z pražských stanic metra je cítit rukopis architekta a umělce. „S touto péčí přistupujeme i k těm, které zatím nejsou postavené. Je našim cílem, aby mimo kvalitní služby pro cestující představovala nová konečná stanice i kvalitu z pohledu architektury, použitých materiálů a řešení detailů,“ uvedl začátkem roku Adam Scheinherr (Praha sobě) pro Czechdesign.

V Praze má vzniknout okružní metro O. Podívejte se na plán nových stanic

Praha patří mezi nejvýznamnější metropole Evropy, proto je jasné, že v něm bude bydlet více a více lidí. Vedení Prahy se tak začalo naplno věnovat zlepšení dopravního systému. Nejlepší a nejefektivnější řešení vidí v realizaci okružního metra,...

„Střecha bude sloužit jako veřejný prostor a jeho součástí budou moci být například výstavy,“ říká architekt

Porotu nejvíce zaujal návrh Petra Stolína, který je zároveň držitelem ocenění Architekt roku 2021. „Je to pro nás samozřejmě čest vyhrát soutěž, která byla velmi prestižní a z našeho pohledu velmi významná. Jako vítězové teď pokračujeme v dopracovávání studie,“ řekl redakci Pražské Drbny Petr Stolín

Návrh zaujal porotu zejména díky tomu, že se v něm místo rozvíjí skrze umění a kulturu. „My jsme nechtěli použít monofunkčního výtvarného umění, které by se tam vytvařilo při realizaci samotné stavby, ale vložili jsme tam prostory pro galerii, čímž vznikne místo pro umění, které bude aktivní a bude se moci v průběhu času měnit,“ popsal Stolín.

Galerie by měla vzniknout na střeše budovy a v atriu. „Střecha bude sloužit jako veřejný prostor a jeho součástí budou moci být například výstavy. Vytvoříme tím vlastně důvod k tomu, aby lidé znovu a znovu přijížděli na stanici Depo Zličín.“

Na Klárově je tajná stanice metra. Propojení s trasou se nikdy nedočkala

Fakt, že na Klárově existuje tajný podzemní objekt, poprvé vyplaval na veřejnost s povodněmi v roce 2002. Stojí tam už od začátku 60. let. Dodnes je ale téměř nemožné se do objektu dostat, a historie objektu je navíc stále plná tajemství.

Stavět by se mělo začít v roce 2026

Na vypracovanou architektonickou studii naváže dokumentace pro územní rozhodnutí, po kterém bude možné získat stavební povolení. Samotná stavba by měla začít v roce 2026, tedy ve stejný čas, kdy se začne stavět parkovací dům pro 600 aut a nové autobusové zastávky.

Depo Zličín bude sloužit i okolní bytové zástavbě, která se v nejbližších letech rozroste o další domy v ulici Na Radosti. Západní část Prahy tak bude disponovat novým dopravním uzlem, který uleví dopravě v centru Prahy. Celá stavba by měla stát přes miliardu korun. 

Ohodnoť článek

Foto Petr Stolín Architekt

Štítky návrh, metro, architektura, Depo Zličín, Praha, stanice metra, galerie, architektonická soutěž, architekt, soutěž, Adam Scheinherr, Petr Stolín, střecha, Drbna.cz

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Novou stanici metra Depo Zličín navrhli Češi. Nabídne galerii na střeše  |  Doprava  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.