Počasí dnes15 °C, zítra20 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Chybějící část Pražského okruhu dostala územní rozhodnutí. Může začít výkup pozemků

Na úseku Pražského okruhu mezi Běchovicemi a dálnicí D1 se mohou začít vykupovat pozemky pro stavbu chybějící části. Krajský úřad Jihočeského kraje totiž pravomocně potvrdil územní rozhodnutí, které před dvěma lety vydal stavební úřad pro Prahu 22.

Stavět se začne za dva roky

„Krajský úřad Jihočeského kraje potvrdil právní moc územního rozhodnutí pro dostavbu Silničního okruhu kolem Prahy, konkrétně pro důležitou stavbu 511 od Běchovic k dálnici D1. Na stavbu je již zpracována dokumentace ke stavebnímu povolení a obratem budou zahájeny výkupy pozemků v celé trase,“ uvedl na webu Ředitelství silnic a dálnic ministr dopravy Martin Kupka.

Na trase dlouhé 12,5 kilometru by se podle Ředitelství silnici a dálnic mohlo začít stavět už v roce 2024. Informace o tom, kdy by mohlo být hotovo, se liší. Web hlavního města Praha jede uvádí tři roky, stránky Ředitelství silnic a dálnic zmiňují zprovoznění v roce 2027.

Ministerstvo pro místní rozvoj se bálo, že je Praha podjatá

„Ještě letos do konce června bude rozesláno 367 kupních smluv vlastníkům pozemků. Zároveň bude probíhat kompletní příprava pro podání žádosti o stavební povolení a na podzim budou zahájeny práce na zadávací dokumentaci stavby pro výběr zhotovitele,“ sdělil v tiskové zprávě generální ředitel Ředitelství silnici a dálnic Radek Mátl.

Z rozhodnutí se raduje i radnice Prahy 22, jejíž stavební úřad souhlas vydal už před dvěma lety. „Ministerstvo pro místní rozvoj ale rozhodlo o tom, že Praha by mohla být údajně podjatá kvůli tomu, že představitelé města stavbu podporují. Celý spis proto putoval úředníkům do Českých Budějovic, kteří rozhodli ve prospěch výstavby,“ napsala městská část na svém Facebooku.

„Očekávám, že odpůrci výstavby tohoto úseku Pražského okruhu budou dále pokračovat v obstrukcích"

„Očekávám, že odpůrci výstavby tohoto úseku Pražského okruhu budou dále pokračovat v obstrukcích a odvolají se i proti tomuto rozhodnutí. Snad případný soudní přezkum potvrdí platnost této skvělé zprávy,“ uvedl na Facebooku starosta Prahy 22 Tomáš Kaněra (ANO).

Na výkup pozemků pražští radní odsouhlasili částku 47 milionů korun, které mají zajistit skoro 173 tisíc čtverečních metrů ploch. Loni město vykoupilo přes 116 tisíc metrů čtverečních pozemků za 110 milionů korun. Celkové náklady na stavbu úseku činí podle Prahy 22 11,8 miliardy.

Pražskému okruhu kromě části Běchovicemi a dálnicí D1 chybí severní část z Ruzyně přes Suchdol, Březiněves až k Černému Mostu. Po dokončení by měl měřit 83 kilometrů.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Ředitelství silnici a dálnic

Štítky Praský okruh, Běchovice, dálnice, D1, stavba, ŘSD, pozemek, Praha, Pražský okruh, Dálnice D1, Ředitelství silnic a dálnic, Jihočeský kraj, Ministerstvo pro místní rozvoj České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Chybějící část Pražského okruhu dostala územní rozhodnutí. Může začít výkup pozemků  |  Doprava  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.