Počasí dnes16 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

VIDEO: Čtyřicet let stará budoucnost dorazila do Prahy. TGV přilákalo stovky zájemců

Na pražské hlavní nádraží dnes dorazil vysokorychlostní vlak TGV. Jde o francouzský vlak, který se stal symbolem vysokorychlostních železnic. Legendární TGV přilákalo v Praze stovky nadšenců, kteří se mohli podívat přímo do jeho útrob. Z Prahy TGV zamíří do Brna, Jihlavy a Ústí nad Labem.

TGV přišly obdivovat stovky lidí

Vlak TGV 16 se v roce 1981 stal světovým rekordmanem, když na železnici mezi Paříží a Lyonem dosáhl rychlosti 380 kilometrů za hodinu. V roce 2018 byl vyřazen z běžného provozu. Jednotka měla najeto přes 13 milionů kilometrů. Na legendu světové železnice se přišly na pražské hlavní nádraží podívat stovky nadšenců.

„Pro mě je velká radost, že tato akce přilákala tolik lidí, kteří se chtějí podívat na to, jak vypadá rychlovlak, který sice už nějaký pátek pamatuje, ale na druhou stranu pořád na vysokorychlostích tratích funguje a zároveň je jediným prezentačním vozem na území Evropské unie, který je možné takto využít,“ řekl na tiskové konferenci dnes před polednem ministr dopravy České republiky Martin Kupka (ODS).

„Pevně doufám, že toto je signál toho, že bavíme-li se o vysokorychlostních tratích v České republice, tak to není jen vzdálená vize, ale že je to směr, kterým jdeme a budeme ho naplňovat,“ uvedl Kupka a doplnil, že vláda bude jednotlivými kroky směřovat k tomu, aby v České republice vysokorychlostní tratě vyrostly.

Praha je tramvajové město, říká pražská Tramvajačka Karolína z Instagramu

Karolína Hubková je pražská řidička tramvají. Mezi širokou veřejností je na Instagramu známá pod přezdívkou Tramvajačka a tramvaje miluje. Jednu má vytetovanou na stehně, ve střešovickém depu se dokonce vdávala. Proč je Praha město tramvají,...

„Tato souprava TGV vznikla v době před čtyřiceti lety, je to tedy opravdu historická věc“

„Tato souprava TGV vznikla v době před čtyřiceti lety, je to tedy opravdu historická věc, která ztělesňuje historii a úspěch francouzské železnice. Nepředstavuje však pouze minulost, ale také čtyřicet let zkušeností, které má Francie s výstavbou vysokorychlostních tratí a to je to, co chceme v České rpeublice podpořit. To je způsob, jak efektivně přispět k zelenému cestování,“ uvedl na dnešní akci velvyslanec Francie v Česku Alexis Dutertre.

„Pro mě je nejdůležitější podpora pro takovouto akci a pro výstavbu vysokorychlostních tratí. Je pro nás hrozně důležité, že se nadále myslí vážně to, že tu jednou začnou stavět vysokorychlostní tratě,“ doplnil na setkání generální ředitel správy železnic Jiří Svoboda.

Z Prahy míří TGV do Brna, Jihlavy a Ústí nad Labem

Souprava má celkem deset vozů, dva z nich jsou hnací a osm vložených. Její celková délka je 200 metrů. Nechybí místa pro zavazadla, pojízdný bar, bistrovůz a také služební oddíl. Aktuálně má jednotka celkem 238 míst v druhé a 104 míst v první třídě.

Jednotka TGV z Prahy zamíří do Brna, kde bude po tři dny, 10. června navštíví Jihlavu a svou cestu po České republice zakončí o den později v Ústí nad Labem.

Hodnocení článku je 42 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto

Štítky TGV, železnice, doprava, Praha, Brno, Ústí nad Labem, Jihlava, Česko, Martin Kupka, Paříž, Evropská unie, Francie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VIDEO: Čtyřicet let stará budoucnost dorazila do Prahy. TGV přilákalo stovky zájemců  |  Doprava  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.