Počasí dnes15 °C, zítra20 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Lanová dráha na Petříně omezí provoz. DPP o tom rozhodl kvůli početnému onemocnění personálu

Pražská lanová dráha na Petřín bude mít kvůli nemocnému personálu ode dneška do pátku 28. ledna omezen provoz. Zkrácena je oproti běžnému stavu doba, po kterou lanovka jezdí a ve čtvrtek 27. ledna se zastaví zcela. Vyplývá to z informací na internetových stránkách dopravního podniku (DPP). Další omezení provozu MHD podnik podle vedoucího odboru komunikace DPP Daniela Šabíka nechystá. DPP je největší městskou firmou a zaměstnává zhruba 11 tisíc lidí.

Mimořádná opatření se dotknou pouze lanovky

„K dnešnímu dni máme na covid-19 celkem 93 pozitivně testovaných provozních zaměstnanců, tj. řidičů, strojvedoucích, dispečerů, dozorčích a hasičů. To je násobně méně než loni v březnu, v nejhorším období celé pandemie. V současnosti neplánujeme žádné další změny v provozu MHD,“ uvedl Šabík.

Pražská veřejná doprava v současné době jezdí podle takzvaných poloprázninových jízdních řádů, kdy jsou mimo jiné prodlouženy intervaly nebo omezeny některé spoje. Ty jsou zaváděny pravidelně na začátku každého roku, a to kvůli nižšímu počtu cestujících v tomto období. „Pandemie nové varianty omikron zatím nemá na tyto provozy zásadní dopad,“ dodal Šabík.

Mimořádná omezení se tak dotknou pouze zmíněné lanovky, jejíž provoz bude dnes ukončen v 16:30. V následujících dnech bude jezdit od 10:00 do 18:00 a ve čtvrtek bude mimo provoz. Cestující mohou běžně lanovku využít od 9:00 do 23:30.

Velké změny v pražské hromadné dopravě. Delší intervaly, zrušené spoje či nová jména stanic

Pražská městská hromadná doprava bude až do konce letošního ledna jezdit podle omezených "poloprázdninových jízdních řádů". Důvodem je každoroční lednový pokles počtu cestujících. Intervaly mezi spoji budou prodlouženy a oproti běžnému stavu se...

Pandemie ovlivnila dopravu hned v několika ohledech

Kvůli pandemii byla pražským dopravním podnikem zavedena některá dílčí opatření. Lidé nemohou nastupovat do tramvají a autobusů předními dveřmi, prostor v jejich blízkosti je za první řadou sedadel oddělen páskou a sedadla v této zóně nelze využívat. Lidé nastoupí všemi dveřmi pouze u nejnovějších typů tramvají, kde je kabina řidiče zcela oddělena.

DPP zavedl kvůli koronavirové variantě omikron také interní opatření. Kvůli snížení kontaktu zaměstnanců se změnila organizace práce na dispečincích a střídacích bodech řidičů a strojvedoucích. V případě zvyšujícího se počtu pozitivně testovaných je podnik připraven například navýšit přesčasy. Podnik též přemýšlí o využití zaměstnanců pracujících na dohodu. Případně posune termíny pravidelných školení řidičů.

DPP zaznamenal od začátku pandemie covidu úbytek počtu cestujících. Ztráta na jízdném v loňském roce by mohla dosáhnout 750 milionů až jednu miliardu korun, přesné číslo DPP nyní počítá.

Prahu příští rok čeká stavba metra, omezení na Barrandovském mostu či volby

Vedení hlavního města plánuje příští rok zahájit stavbu nové linky metra D z Pankráce do Písnice. Praha také zahájí dlouho plánovanou dostavbu a rekonstrukci Průmyslového paláce na Výstavišti a začne druhá část opravy Barrandovského mostu, která...

Hodnocení článku je 70 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto ŠJů, Public domain, via Wikimedia Commons

Štítky lanová dráha, Petřín, MHD, koronavirus, Dopravní podnik hlavního města Prahy, Praha, Dopravní podnik hl. m. Prahy, pandemie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lanová dráha na Petříně omezí provoz. DPP o tom rozhodl kvůli početnému onemocnění personálu  |  Doprava  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.