Počasí dnes16 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Velké změny v pražské hromadné dopravě. Delší intervaly, zrušené spoje či nová jména stanic

Pražská městská hromadná doprava bude až do konce letošního ledna jezdit podle omezených "poloprázdninových jízdních řádů". Důvodem je každoroční lednový pokles počtu cestujících. Intervaly mezi spoji budou prodlouženy a oproti běžnému stavu se sníží i počet samotných spojů, a to zejména ve špičce. Lednové úpravy se dotkly rovněž některých příměstských spojů pražské integrované dopravy.

Prodloužení intervalů kvůli poklesu využití

Ode dneška do konce ledna je mírně omezen provoz pražské MHD, a to asi o devět procent. Již mnoho let dochází s ohledem na obvyklý pokles využití PID na počátku roku k mírnému omezení nabídky spojů zejména ve špičkových obdobích, uvedl tiskový mluvčí Regionálního organizátora Pražské integrované dopravy (ROPID) Filip Drápal.

Zatímco v metru se prodlužují intervaly v ranní a odpolední špičce pracovního dne o deset až 30 sekund, tramvaje mají od 3. ledna intervaly delší o jednu až dvě minuty, avšak pouze v odpolední špičce. Autobusy na hlavních linkách mají ráno prodlouženy intervaly z šesti na sedm a půl minuty a odpoledne ze sedmi a půl minuty na deset minut. 

Městskou hromadnou dopravu ovlivnil covid-19

Vliv na MHD má pandemie covidu-19, kdy ji využívá oproti běžnému stavu o 30 procent lidí méně. Pokud se pandemická situace zlepší, vrátí se veřejná doprava do běžného provozu od pondělí 31. ledna 2022. Lednové omezení je podle Drápala naplánováno také s ohledem na zvýšené nasazení zaměstnanců jednotlivých dopravců v závěru roku 2021, a to kvůli onemocnění a počtu karantén.

Prahu příští rok čeká stavba metra, omezení na Barrandovském mostu či volby

Vedení hlavního města plánuje příští rok zahájit stavbu nové linky metra D z Pankráce do Písnice. Praha také zahájí dlouho plánovanou dostavbu a rekonstrukci Průmyslového paláce na Výstavišti a začne druhá část opravy Barrandovského mostu, která...

Lidé si musí zvyknout na nové názvy i přemístění zastávek

Pro linku číslo 123 se ve směru Kavalírka mezi zastávkami Schodová a Kavalírka zřizuje zastávka Pod školou, v jízdním pruhu v ulici Pod Školou, 35 metrů za křižovatkou s ulicí Slávy Horníka.

Pro linky číslo 231 a 271 se ve směru Franty Kocourka přemísťuje zastávka Pod Kesnerkou a to v ulici Pod Kesnerkou, přibližně o 50 metrů po směru jízdy, 12 metrů za křižovatku v blízkosti Koulky.

Pro linku číslo 328 se ruší zastávka Čestlice, aquapark (všechny spoje jsou vedeny nově přes Čestlice, V Oblouku jako náhrada za linku číslo 385)

Hned osm autobusových zastávek od 3. ledna 2022 získalo nové pojmenování:

  • Zastávka Prosluněná se nově jmenuje Nádraží Žvahov - Prosluněná
  • V Násypu je nově Nádraží Žvahov - V Násypu

  • Zastávka Radotínská od začátku ledna nese název Nádraží Velká Chuchle

  • Z Otěšínské zastávky se stala Lahovská

  • Naopak z předchozí Lahovské je nově stanice Pod Lahovskou

  • Zastávka K Sukovu byla přejmenována na Újezd u Průhonic

  • Cibulka nese název Nádraží Cibulka

  • Zastávka Netušilská byla přejmenována na stanici Blatov sever

Provoz veřejné dopravy vyjde Prahu v příštím roce na 19,15 miliardy korun

Provoz pražské integrované dopravy (PID) vyjde hlavní město v příštím roce na území metropole na 19,15 miliardy korun, což je meziročně více. Vyplývá to ze schváleného rozpočtu města na příští rok. V systému PID je integrována pražská a...

Omezený provoz se dotkne i příměstských linek

Změny se týkají také několika příměstských linek. Autobus číslo 385 je nově expresní a mezi Opatovem a Průhonicemi pojede po D1. Mezi Šeberovem a Rozkoší jej nahradí nová linka číslo 357. Spoje přibudou na lince 122 do Újezdu a ubudou na lince 363. Tato změna vznikne kvůli zmíněnému novému expresnímu spojení.

Kvůli změnám v rámci linky 385 se ruší se zastávky: Šeberov, V Ladech, Pod Vsí, Hrnčířský hřbitov, Průhonice-Rozkoš, Průhonice-hájovna, Průhonice-Tovární, Průhonice-Hole, Čestlice-V Oblouku. Naopak se zřizuje zastávka s názvem Čestlice, aquapark.

Hodnocení článku je 88 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Jan Luxík

Štítky doprava, jízdní řád, MHD, Praha, městská hromadná doprava, Čestlice, Pražská integrovaná doprava, ROPID, pandemie covidu-19, veřejná doprava, Průhonice, Šeberov, Újezd, Kavalírka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Velké změny v pražské hromadné dopravě. Delší intervaly, zrušené spoje či nová jména stanic  |  Doprava  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.