Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Hranice Prahy ode dneška kontrolují vojáci. Hlídky jsou smíšené s policií

Policisté první den nepustili přes hranice okresů přes 1500 řidičů. Celkem z kontrolovali přes 53 tisíc vozidel. Od dnešního dne jsou na celém území Prahy vojáci, kteří kontrolují dodržování opatření při překračování hranic mezi Prahou a Středočeským krajem. Vojáci jsou zařazeni do hlídek s policií.

Do Prahy policie nepustila 70 aut

Celkem policie během pondělka zkontrolovala přes 53 tisíc vozidel. „V 1 527 případech jsme byli nuceni odepřít vstup do okresu. Většina cestujících však měla doklady v pořádku a setkávali jsme se s pochopením a vstřícností,“ uvedli policisté na svém Twitteru.

Jen v Praze policie zkontrolovala asi 6,5 tisíc vozidel. „Drtivá většina řidičů měla pochopení,“ řekl dnes dopoledne ředitel pražské policie Tomáš Lerch. Policejní hlídky kontrolovaly významné dopravní uzly, ale hlídky províděly také namátkové kontroly na území Prahy. Do hlavního města se nedostalo asi 70 vozidel, ale žádná pokuta v souvislosti s novými opatřeními nepadla.

Problémy zatím nejsou, lidé jsou shovívaví, říká policejní mluvčí po prvním dni kontrol

Policisté od dnešní půlnoci kontrolují lidi, kteří chtějí překročit hranice okresů. Kontroly probíhají podle policie zejména na silnicích, ale také na autobusových a vlakových nádražích. Policie je v tuto chvíli na třiceti takzvaných pevných...

Důvody byly nákupy a nevědomost

Řidiči, které policie přes hranice okresu nepustila, se nejčastěji odvolávali na nákupy nebo nevědomost. „Nejčastějším důvodem bylo, že si někdo jede nakoupit a o žádném nařízení neví. Výjimky jsou však jasně napsané a opravdu apelujeme na občany, aby se výjimky nesnažili zneužívat,“ uvedl Lerch.

Vojáci jsou na celém území Prahy. Jsou zařazeni do hlídek, které kontrolují vstupy do hlavního města. „Jsou označeni páskou policie a průkazem. Mají opravnění policisty, ale vždy je v hlídce přítomen minimálně jeden policista. Nestane se, že by existovaly hlídky, kde jsou buď pouze policisté nebo pouze vojáci,“ vysvětlil Lerch.

Policie bude tolerantní už jen dnes

Do středy policisté budou benevolentní, pak už ne. Mluvčí pražské policie Eva Kropáčová uvedla, že během dneška ještě policie bude tolerantní k elektronickým dokumentům, zítra už ne. „Do středy budeme tolerovat elektronické dokumenty, potom už by měli mít lidé vše na papíře. Jediná výjimka je potvrzení od zaměstnavatele, to může být elektronicky,“ pověděla Eva Kropáčová.

Hodnocení článku je 30 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Jan Luxík

Štítky Praha, kontroly, hranice, vojáci, policie, Středočeský kraj, Twitter

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hranice Prahy ode dneška kontrolují vojáci. Hlídky jsou smíšené s policií  |  Doprava  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.