Počasí dnes22 °C, zítra19 °C
Sobota 4. května 2024  |  Svátek má Květoslav
Bez reklam

Problémy zatím nejsou, lidé jsou shovívaví, říká policejní mluvčí po prvním dni kontrol

Policisté od dnešní půlnoci kontrolují lidi, kteří chtějí překročit hranice okresů. Kontroly probíhají podle policie zejména na silnicích, ale také na autobusových a vlakových nádražích. Policie je v tuto chvíli na třiceti takzvaných pevných stanovištích na okraji Prahy. Zásadní problémy dnes policisté podle mluvčích neřešili.

Přesná čísla budou k dispozci vždy ráno

V průběhu dneška pražští policisté zkontrolovali stovky vozidel. „Přesné statistiky budeme mít v průběhu zítřejšího dopoledne,“ uvedla dnes odpoledne pro Pražskou Drbnu pražská policejní mluvčí Eva Kropáčová. Přesná čísla budou policisté podle mluvčího středočeské policie Pavla Truxy zveřejňovat vždy ráno. „Od půlnoci do sedmi hodin ráno bylo ve Středočeském kraji provedeno zhruba 2500 kontrol,“ pověděl Pavel Truxa a doplnil, že hlídky z daného okresu nepustili dál asi 30 řidičů.

Policie v Praze je v tuto chvíli na třiceti takzvaných pevných stanovištích na okraji města, kde kontroluje jak vjezd do Prahy, tak i výjezd z území hlavního města. Do kontrol jsou podle Kropáčové zapojeni skoro všichi policisté. Ve středních Čechách mají policisté vytipováno asi 200 míst, kde probíhají namátkové kontroly ve dne i v noci. „Netýká se to pouze hlavních tahů. Jsme samozřejmě na dálničních sjezdech, ale občané se mohou setkat s kontrolou i na silnicích druhých tříd,“ vysvětlil mluvčí středočeské policie.

Kontroly probíhají i na nádražích

Muže zákona potkáme kromě pevných stanovišť také na vlakových nebo autobusových nádražích. „V současné chvíli provádíme kontroly na Hlavním nádraží, na autobusovém nádraží a na podobných místech,“ pověděla Kropáčová a doplnila, že policisté mohou vstoupit do vlaků, ale snaží se kontroly realizovat spíš na nástupištích. Stejný postup potvrdil i mluvčí středočeské policie. „Například dnes probíhala kontrolní akce v Kolíně na nádraží, kde byly kontrolovány osoby, které vystupovaly z vlaků,“ popsal.

„Nic nebylo. Ani ve vlaku, ani po vystoupení,“ pověděl Dominik, který na pražské hlavní nádraží přijel dnes odpoledne ze Zlína. „Připraveni jsme byli. Já si to prohlášení napsala studium, Dominik práce,“ vysvětlila Barbora, která přijela stejným vlakem s Dominikem. Kontrola se vyhla i cestujícím, kteří přijeli odpoledním autobusem na Florenc. „Já jedu z okresu Louny a žádná kontrola neproběhla. Mám radši připravený papír ze zaměstsnání,“ říká Pavel, který vylezl ze žlutého autobusu.

Problémy zatím nebyly

Ve středních Čechách je na kontroly nasazeno 200 policistů, ke kterým se zítra přidá dvacet příslušníků Celní správy a 400 vojáků. Pražští policisté během pondělí neřešili žádné zásadní problémy. „Musíme poděkovat veřejnosti, lidé jsou velmi shovívaví. Snažíme se jim spíš poradit a říct jim, která potvrzení budou potřebovat,“ vysvětlila mluvčí.

Během dneška a úterý policisté rozdávají potřebné formuláře těm, kteří je u sebe nemají. To se však má od středy změnit. „První dny budeme benevolentnější, ale od středy budeme očekávat, že u sebe všichni budou mít doklady, které je nutné mít,“ uzavřela Kropáčová.

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Jan Luxík

Štítky policie, doprava, nařízení, kontroly, Praha, Středočeský kraj, Drbna.cz

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Problémy zatím nejsou, lidé jsou shovívaví, říká policejní mluvčí po prvním dni kontrol  |  Doprava  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.