Počasí dnes15 °C, zítra20 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Praha bude mít čtrnáct nových elektrobusů. Měří dvanáct metrů a vyjdou na 207 milionů korun

Do metropole dorazí čtrnáct nových elektrobusů Škoda E’City. Jezdit budou hlavně na linkách 154 a 213, první vozy by dopravní podnik měl nasadit na konci letošního roku. Vozy podniku dodá forma Škoda Electric ze skupiny Škoda Transportation. Budou stát 207 milionů korun.

Do nízkopodlažnío elektrobusu se vejde 69 cestujících

Bateriový elektrobus Škoda E´City je nízkopodlažní a vejde se do něj 69 cestujících. Ve dvanáctimetrovém voze je místo pro přepravu dvou kočárků, nebo dvou invalidních vozíků. Kromě dvou LCD monitorů pro zobrazování informací je elektrobus vybaven automatickým počítadlem cestujících a kamerovým systémem včetně tzv. nehodové kamery.

Vozidlo je vybaveno rychlonabíjením pomocí odpruženého pantografu. Bude se nabíjet v garáži Vršovice nebo na konečných zastávkách Strašnická a Želivského z trolejí. Nabíjecí infrastrukturu pro elektrobusy chce DPP dobudovat letos. Klimatizace a topení jsou napájeny z baterie.

Podnik v minulosti již elektrobusy několikrát zkoušel. Jejich nasazení v budoucnu plánuje na další linky včetně linky číslo 119 z Veleslavína na Letiště Václava Havla.

Pražský dopravní podnik nakoupí dvacet trolejbusů. Budou jezdit na letiště

Pražský dopravní podnik (DPP) nakoupí dvacet velkokapacitních trolejbusů, které budou primárně jezdit na autobusové lince 119 na letiště v Ruzyni. DPP za vozidla zaplatí maximálně 628 milionů korun bez DPH. Pražský dopravní podnik bude nyní v...

Dopravní podnik příští rok otestuje autobus na vodíkový pohon

DPP plánuje pokračovat v nákupu vozidel na alternativní pohon. „Chtěli bychom vypsat další veřejné zakázky na nákup 140 hybridních autobusů, 15 kloubových trolejbusů pro linku číslo 140 a 45 bateriových trolejbusů pro elektrifikaci linek na levém břehu Vltavy,“ uvedl generální ředitel DPP Petr Witowski. V příštím roce DPP otestuje autobus na vodíkový pohon.

Praha chystá elektrifikaci také dalších linek. Nyní pracuje na nasazení trolejbusů na linku 140 z Palmovky do Čakovic a na linku 119 na letiště v Ruzyni. V těchto případech by však šlo o odlišný způsob dobíjení než u linky 134. V případě dvou zmíněných by byly vozy nabíjeny nejen v konečných stanicích, ale rovněž při jízdě z trolejí.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Facebook Dopravní podnik hlavního města Prahy

Štítky ČR, MHD, ekologie, autobusy, dopravní podnik, Praha, Dopravní podnik hl. m. Prahy, Škoda Transportation, Škoda Electric, Škoda E'City, Letiště Václava Havla, Petr Witowski, Vršovice, Veleslavín

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Praha bude mít čtrnáct nových elektrobusů. Měří dvanáct metrů a vyjdou na 207 milionů korun  |  Doprava  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.