Počasí dnes15 °C, zítra20 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

V ulici Na Pankráci bude nová tramvajová trať. Dnes ji schválili radní

Pražští radní dnes schválili zřízení nové tramvajové trati v ulici Na Pankráci a částečně ulici Budějovická, a to v úseku od křižovatky s ulicí Hvězdovou po křižovatku s ulicí Bystřická. Mezi ulicemi Na Veselí a Hvězdova se již staví tramvajová trať, na kterou nově schválená trať naváže. Bude dlouhá celkem 700 metrů a mohla by být zprovozněna do tří let.

Nová trať pomůže zajištění kvalitní obsluhy lokality Pankráce

Rada hlavního města Prahy schválila záměr na prodloužení tramvajové trati z úseku mezi ulicemi Na Veselí a Hvězdova přímo ke stanici metra Pankrác. „Zde se počítá s umístěním jedné tramvajové zastávky přímo v centru lokality a následně druhé tramvajové zastávky na počátku Budějovické ulice určené k místní obsluze. S tím bude spojena také přestavba dvou světelně řízených křižovatek. Nová trať pomůže zajištění kvalitní obsluhy lokality Pankráce tramvajovou dopravou,“ vysvětlil mluvčí Prahy Vít Hofman.

Dopravní podnik momentálně staví prodloužení tramvajové tratě od zastávky Pražského povstání ke křižovatce ulic Na Pankráci a Hvězdova, konkrétně před obchodní dům Arkády Pankrác. „Na konci listopadu bude tato první fáze hotová. Dnešním schválením radou se tato trať prodlouží až ke křižovatce ulic Budějovická a Bystřická. Tramvaj v této oblasti bude při výluce stanice Pankrác v rámci stavby metra D sloužit jako náhradní doprava a po dokončení prací na Pankráci výrazně zlepší dopravní obsluhu pro místní. Lidé nebudou muset do metra, když budou potřebovat kousek popojet,“ řekl náměstek primátora Prahy pro oblast dopravy Adam Scheinherr.

Zastávka Pankrác přímo v ulici Na Pankráci

Zastávka Pankrác bude přímo v ulici Na Pankráci napojena bezbariérovým přechodem pro chodce a současně i z podchodu pod ulicí Na Pankráci. Navržená poloha stanice Pankrác podle náměstka Scheinherra významně zlepší přestupní vazbu tramvaj – metro proti stavu po obnovení tramvajové trati před ulicí Hvězdova. Koncová zastávka s pracovním názvem Bystřická je situována na počátku Budějovické ulice u stejnojmenné boční ulice. Zastávka bude řešena jako úvrať (místo ke změně směru jízdy) pro provoz obousměrných vozů.

Při pořizování projektové dokumentace bude také kladen důraz na technickou koordinaci s projektem metra D, včetně potřebné architektonické kvality návrhu veřejných prostranství v bezprostřední návaznosti na nově navrženou tramvajovou trať, kvalitní bezbariérové vazby k zastávkám a respekt k širším vztahům v území. Návrh architektonického detailu a použité materiály budou konzultovány s Institutem plánování a rozvoje hlavního města Prahy.

Ohodnoť článek

Foto Jan Luxík

Štítky tramavaj, trať, doprava, Praha, Pankrác, tramvajová dráha, metro, Rada hlavního města Prahy, Adam Scheinherr, Vít Hofman, Dopravní podnik hl. m. Prahy, Institut plánování a rozvoje hl. m. Prahy, Pražského povstání

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V ulici Na Pankráci bude nová tramvajová trať. Dnes ji schválili radní  |  Doprava  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.