Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

FOTO, VIDEO: Na Pankrác povede nová tramvajová trať. Bude stát 68 milionů

Dopravní podnik hlavního města ve středu zahájil samotnou stavbu nového úseku tramvajové tratě v ulici Na Pankráci ke stanici metra Pankrác. Nová trať bude dlouhá přibližně 250 metrů a bude končit kolejovým přejezdem v nové tramvajové zastávce Pankrác u křižovatky ulic Hvězdova a Na Pankráci. Díky tomu vznikne u Arkád Pankrác nový přestupní bod mezi trasou C pražského metra, autobusovými a tramvajovými linkami.

Kolejový přejezd a nová tramvajová zastávka

Dělníci ve středu začali bagrovat budoucí základ kolejového tělesa nového úseku tramvajové tratě, která povede v ulici Na Pankráci od křižovatky s ulicí Na Veselí po křižovatku s Hvězdovou ulicí. Na začátku úseku se vybuduje nový kolejový trojúhelník kvůli odbočce tratě k vozovně Pankrác, na konci úseku vznikne kolejový přejezd a nová tramvajová zastávka Pankrác určena současně pro nástup i výstup cestujících.

S pravidelným využíváním nového úseku se počítá na konci jara 2021. Do té doby se nový úsek bude využívat pro náhradní tramvajovou dopravu.

Výstavbu nové tramvajové tratě ke stanici metra Pankrác dopravní podnik realizuje současně s rekonstrukcí stávajícího úseku tratě v ulicích Na Veselí a Soudní. Obě stavby plánuje dopravní podnik hlavního města dokončit do 27. listopadu 2020.

Napravujeme chyby ze 70. let minulého století, kdy se v Praze rušily tramvajové tratě s tím, že nebudou potřeba. Dnes už víme, že to samozřejmě není pravda, a je radost, že po devíti letech začínáme v Praze stavět novou tramvajovou trať. Chceme také nadále vracet tramvaje do oblastí Prahy, kde historicky jezdily, a kde z pohledu počtu cestujících dávají smysl. Konkrétně zde budeme trať navíc potřebovat pro náhradní tramvajovou dopravu během výluky stanice metra Pankrác C kvůli stavbě nové stanice Pankrác D. Proto chceme prodloužení tramvajové tratě zrealizovat co nejdříve, ještě před zahájením výstavby stanice metra Pankrác D,“ řekl Adam Scheinherr, náměstek primátora pro oblast dopravy a předseda dozorčí rady pražského dopravního podniku.

Trať povede až k metru

Nově budovaný úsek tratě vede přesně v místech historické tramvajové tratě, která však zanikla v roce 1974 v důsledku zahájení provozu metra na trase C. Díky nově budovanému úseku se také na jediném místě v Praze bude v pravidelném provozu využívat kolejový přejezd, a to právě v nové zastávce Pankrác.

Na Pankrác začaly tramvaje jezdit před 95 lety, a to díky prodloužení tratě z Nuslí na dnešní náměstí Hrdinů. O pět let později, v roce 1930, byla trať prodloužena z náměstí Hrdinů přes Lísek (pozdější Budějovické náměstí) až na Kačerov.

Příští rok na jaře, jakmile to klimatické podmínky umožní, zrekonstruujeme stávající tramvajovou trať také v ulicích Na Pankráci a v Táborské, tj. v úseku od křižovatky ulic Na Pankráci a Na Veselí po křižovatku Táborské, resp. Vladimírovy a Nuselské ulice,“ dodávám Jan Šurovský, člen představenstva dopravního podniku a technický ředitel – Povrch.

Další prodloužení tratě se plánují přes křižovatku s Hvězdovou ulicí dále přímo ulicí Na Pankráci. Zde by přímo před Arkádami Pankrác byla zřízena definitivní zastávka Pankrác. Trať by dále pokračovala na začátek Budějovické ulice, kde by podle plánu byla před křižovatkou s Bystřickou ulicí umístěna konečná zastávka, která bude sloužit místní obsluze i k docházce na přilehlou poštu a obchodní vybavenost.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto DPP

Štítky tramvaj, Praha, Pankrác, stavba, video, tramvajová dráha, dopravní společnost, stanice metra, Adam Scheinherr

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

FOTO, VIDEO: Na Pankrác povede nová tramvajová trať. Bude stát 68 milionů  |  Doprava  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.