Počasí dnes13 °C, zítra14 °C
Neděle 29. září 2024  |  Svátek má Michal
Bez reklam

Jízda pruhem pro autobusy se nemusí vyplatit. V Praze testují nový systém, který zaznamená hříšníky

Urychlování si cesty pruhem pro MHD, záchranné složky a taxi se teď řidičům v Evropské ulici nemusí vyplatit. Technická správa komunikací testuje nový detekční systém, který by měl odhalit a zaznamenat vozidla, která nemají ve vyhrazeném pruhu co dělat. Na pilotní projekt TSK upozornil jako první portál Novinky.cz.

Jízda v pruhu pro autobusy, taxi a složky IZS zatím není příliš pokutována. Za tento přestupek je aktuálně sazba pokuty 1500 až 2500 korun, ale bez bodů.

„Systém v budoucnu řidiče upozorní pomocí svislého dopravního značení s blikači a zobrazenou SPZ na porušování pravidel. Pokud řidič zareaguje a vyhrazený jízdní pruh opustí, tak k žádnému pokutování nedojde,“ uvedla pro portál mluvčí Technické správy komunikací Barbora Lišková.

Registrační značky hříšníků tak automaticky nebudou končit v databázi. Testovaný systém by měl být schopen detekovat nejen autobusy, ale měl by podle slov mluvčí vyhodnotit i registrační značky vozů taxi. Data přitom bude čerpat z aktualizované databáze vedené ministerstvem dopravy.

Technická správa komunikací počítá s tím, že do konce roku bude systém fungovat v testovacím režimu. Pokud se osvědčí, může být aplikován také na jiné silnice v metropoli. „Pokud se systém ukáže jako spolehlivý a negenerující velké množství falešných podnětů k přestupkovému řízení, bude v budoucnu rozšířen i na další pražské komunikace,“ dodala pro Novinky Lišková.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Google Maps

Štítky Praha, Evropská ulice, pokuta, TSK, Barbora Lišková, Technická správa komunikací hl. m. Prahy, SPZ

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jízda pruhem pro autobusy se nemusí vyplatit. V Praze testují nový systém, který zaznamená hříšníky  |  Doprava  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.