Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Návrat pivních kol se odkládá, provozovatelé chystají koncepci

A zase všechno jinak. Vozítka pro turisty servírující alkohol, takzvaná pivní kola, se do pražských ulic od soboty 15. srpna zatím nevrátí. Provozovatelé připravují novou koncepci fungování skupinových kol v Praze. Představí ji zhruba za dva týdny zástupcům vedení města. Než bude koncepce hotova, kola nevyjedou, sdělil dnes Jaroslav Stuchlík z Asociace provozovatelů skupinových kol (APSK). Původní zákaz magistrátu zrušil soud a dočasnému zákazu, který město zavedlo namísto něj, vyprší v sobotu platnost.

Provozovatelé kol se spojili v asociaci a dohodli se na společném postupu. "Již před několika týdny APSK oslovila vedení Prahy s výzvou k řešení otázky provozu skupinových kol v Praze. Provozovatelé veřejně deklarovali odhodlání jednat s vedením města a jednotlivými městskými částmi a aktivně se podílet na vyřešení této nešťastné situace," uvedl Stuchlík.

Pivní kola se do pražského Karlína nevrátí, radnice je zakázala

Vozítka pro turisty servírující alkohol, takzvaná pivní kola, se do pražského Karlína nevrátí, přestože soud zrušil magistrátní zákaz jejich provozu. Městský zákaz totiž Karlín nezahrnoval a radnice vydala svůj vlastní. Ten soudem zrušen nebyl....

Mezi opatřeními by v chystané koncepci mělo být například omezení počtu kol a jízd v Praze 1, vykázání neukázněných zákazníků nebo zavedení hlukoměrů a kamer. Omezeno by mohlo být množství vypitého piva. Zvýšit plánují majitelé v minulosti kritizovanou nízkou rychlost kol. Navrženo bude zřízení pevných tras mimo rezidenční zóny a dopravně vytížené komunikace a vytvoření stálých nástupních a výstupních míst.

Nejvíce problémů způsobovala kola v Praze 1. Radní Richard Bureš (ODS) v reakci na rozhodnutí soudu řekl, že radnice už má připravený vlastní návrh. Ten kola nezakáže plošně, ale umístí značky na strategická místa tak, aby se přetnuly hlavní trasy a fakticky se tak znemožnil provoz vozítek.

Žalobu na opatření podalo několik firem. Soud jim dal v květnu za pravdu v tom, že o zákazu neměl rozhodovat magistrát. Ten totiž má podle statutu hlavního města vydávat dopravní opatření pouze na silnicích první třídy, zatímco zákaz pivních kol se týkal zejména nižších komunikací.

Od soboty se do Prahy budou moci vrátit pivní kola

V sobotu přestane v širším centru Prahy platit zákaz takzvaných pivních kol, tedy vozítek servírujících alkohol skupinám turistů. Původní opatření magistrátu zrušil soud a dočasnému zákazu, který město zavedlo namísto něj, vyprší platnost....

Pivní kola jsou další z řady turistických atrakcí, na něž si v posledních letech stěžují obyvatelé centra města. Magistrát v minulosti pomocí změny zákona docílil zákazu vozítek segway a řešilo se i omezení tzv. elektrokoloběžek připomínajících spíše mopedy. Problém s pivními koly se dotkl také jiných evropských metropolí, například Amsterodam je předloni zakázal. Vlastní zákaz už má delší dobu Praha 7, platí v Letenských sadech, a Praze 8 v Karlíně.

Autoři | Foto benevelli.cz

Štítky ČR, rekreace, pivo, správa, Praha, radnice, magistrát, Jaroslav Stuchlík, ODS, Amsterdam

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Návrat pivních kol se odkládá, provozovatelé chystají koncepci  |  Doprava  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.